Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Субота
04.05.2024
01:56

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 29 » Підсумки 2010 року: оцінки експертів
20:22
Підсумки 2010 року: оцінки експертів

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 15-23 грудня 2010 року провів експертне опитування «Підсумки 2010 року». Метою опитування було з’ясувати думки експертів щодо основних підсумків 2010 року для України та прогнозів на наступний рік. Усього було опитано 45 експертів.

Учасники:

Ірина Бекешкіна – директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва,
Олександра Бетлій – провідний дослідник, координатор проектів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій,
Олександр Сушко – науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва

Експерти виокремили низку подій, які, на їхню думку, були найбільш важливими для України в 2010 році. Загалом серед найбільш важливих подій було названо 12 негативних подій і лише 3 позитивні. Серед трьох головних подій як негативні були визначені підписання харківських угод про Чорноморський флот і ціну на газ між Україною та Росією та скасування конституційної реформи 2004 року Конституційним судом. Як позитивна – публічні акції підприємців, які протестували проти ухвалення Податкового кодексу. Серед інших важливих подій, що були оцінені негативно, називалися: президентські вибори та обрання главою держави Віктора Януковича, застосування сили в парламенті та переслідування опозиції, проведення місцевих виборів, концентрація влади в руках Партії регіонів. Позитивну оцінку від експертів дістало отримання Україною плану дій щодо встановлення безвізового режиму з країнами ЄС, збереження право на проведення Євро-2012.

Найважливішими тенденціями, які визначали розвиток України в 2010 році, на думку експертів, були монополізація влади Віктором Януковичем і Партією регіонів, згортання демократії, обмеження прав і свобод громадян та орієнтація українського політичного керівництва на Росію. Крім того, експерти зазначили специфічні методи проведення реформ без урахування думок громадськості, а також відмову від мети членства в НАТО та гальмування інтеграції в ЄС.

Значна частина експертів не змогла виокремити жодного вагомого успіху України в 2010 році. Частина експертів такими успіхами назвала продовження переговорів з ЄС, протистояння прийняттю Податкового кодексу та затвердження за Україною права провести чемпіонат Європи з футболу в 2012 році.

Серед головних поразок України в 2010 році найчастіше експерти згадували обрання Президентом Віктора Януковича. Серед інших невдач України експерти виокремили згортання демократії та підписання харківських угод, а також монополізацію влади.

Переважна більшість експертів назвала найуспішнішим політиком року Віктора Януковича. Серед інших політиків найбільше голосів отримали Сергій Льовочкін і Олег Тягнибок.

Найменш успішними політиками року експерти вважають Юлію Тимошенко, Віктора Ющенка і Сергія Тігіпка.

Експерти дали вкрай негативну оцінку основним індикаторам стану розвитку країни у 2010 році. За 10-бальною шкалою найгіршу оцінку отримав рівень дотримання законності в Україні (1.6). Так само незадовільно було оцінено стан свободи підприємництва (2.8), рівень демократії (2.9), економічну ситуацію (3.0) та стан свободи слова (3.1). У той же час експерти відзначили дуже високий рівень корупції (8.4). Рівень прогнозованості розвитку України на 2011 рік було оцінено посередньо (4.6).

Висловлюючи свої прогнози на наступний рік, експерти виокремили такі основні тенденції політичного життя України в 2011 році: подальша концентрація влади, зростання протестних настроїв населення, які можуть вилитися в нові акції протесту, переслідування представників опозиції, обмеження основних прав і свобод і згортання демократії. Деякі експерти висловили припущення щодо загострення політичної боротьби усередині та поза межами правлячої команди, застосування ручного управління, зокрема, стосовно дати визначення парламентських виборів і послаблення опозиції.

Головними тенденціями економічного життя України в 2011 році експерти назвали зниження загального рівня життя населення, погіршення економічного становища найманих працівників і малого бізнесу, продовження росту цін на продукти і послуги та покращення умов для великого бізнесу. Серед інших тенденцій експерти виокремили кризові явища в економіці, зростання дефіциту бюджету та зовнішнього боргу, збільшення розриву між багатими та бідними і намагання влади проводити економічні реформи.

Основною тенденцією міжнародних відносин України в 2011 році більшість експертів назвали її орієнтацію на Росію. Проте певна частка експертів висловила думку про загострення відносин України з Росією. Більшість експертів передбачає посилення ізоляції України в Європі та її віддалення від Європи, водночас частина експертів вважає, що в 2011 році Україна намагатиметься проводити багатовекторну політику.

Категорія: Новини України | Переглядів: 500 | Додав: IrinaYurievna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar