Збір виноробного винограду з давніх часів вважається святом. Так, у римлян збір починався з торжества на честь майбутнього врожаю. Виноград тиснули молоді раби під звуки пісень, які так і називалися «пісні преса» або «пісні вина».
У весняний свято Arminden - 1 травня - бочки відкривалися і починалася дегустація травневого - «полинно» - вина. В античності під час збирання врожаю винограду ніхто не смів покарати раба, який міг вилаяти господаря і випити будь-яку кількість вина (або у зворотному порядку).
Румунія виробляє вино вже близько 3 тисяч років. Виноградники в країні займають близько 300 тисяч гектарів. Щорічно тут виробляється близько 7 мільйонів літрів вина. У період збору врожаю цебри з мускатом і глиняний глек ставлять біля дверей винного льоху, щоб перехожі пробували і оцінювали якість вина.
На базарах продавці зачерпують великим ковшем вино з бочок і простягають повні ковші покупцям - «Пробуй!»