Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
П`ятниця
03.05.2024
11:04

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Вересень » 11 » 6 вересня 2012 року - Фестиваль піци «Pizzafest»
17:22
6 вересня 2012 року - Фестиваль піци «Pizzafest»

Фестиваль піци «Pizzafest» в Неаполі - це головний фестиваль піци у світі і одна з найяскравіших подій Італії. Він проходить щороку у вересні, стаючи місцем паломництва всіх любителів цього відомого італійського блюда. Традиційно на цю подію з'їжджаються гості з багатьох країн світу. На одинадцять днів весь Неаполь наповнюється неповторними ароматами базиліка, моцарели і свіжої випічки.

У всьому світі піца - візитна картка та їстівний символ Італії, в самій же Італії, піца - це символ Неаполя, який офіційно вважається її батьківщиною і, принаймні, на думку самих неаполітанців, тільки там вона справжня. Демонструючи свою любов і дбайливе ставлення до цієї страви, італійці кожен рік і вшановують його на святі «Pizzafest».

Піца має багатовікову історію. Ще задовго до заснування Неаполя, в різних частинах світу і в різних народів існували власні рецепти приготування «піци». Так, в армії Перської імперії були популярні коржики з фініками, спеціями і сиром, жарівшіеся прямо на щитах, а в Давній Греції - плоских хліб, заправляється сиром, цибулею та оливками, підготовлюваний прямо на вугіллі. Щось подібне можна було зустріти і в раціоні вікінгів, які додавали туди ще й м'ясо.

У нинішньому образі піца вперше з'явилася в 19 столітті

В Італії прообраз майбутньої піци з'явився на Апеннінському півострові приблизно в 10 столітті. І багато сторіч кругла коржик (за деякими даними взята у греків), приправляють часником, цибулею, травами і оливками, служила їжею для простого народу Італії, і часом заміняла бідним верствам населення і сніданок, і обід, і вечерю. Пізніше - в 16 столітті - саме неаполітанці придумали випікати плоскі коржі з екзотичною тоді заокеанської новинкою - помідорами. У нинішньому ж обличии піца вперше з'явилася в 19 столітті і знову ж таки в Неаполі.

Як свідчить історія, в 1889 році король Італії Умберто I з дружиною Маргаритою Савойської, відвідавши Неаполь, виявили бажання покуштувати чого-небудь простого, але оригінального. І кращий піццайоло міста приготував їм селянське блюдо - піцу, де начинка з помідорів, моцарели і базиліка символізувала італійський триколор. Незважаючи на простоту «сільської» їжі, королівська пара залишилася дуже задоволеною, а сама королева після візиту написала лист подяки. В якості відповідного жесту, з дозволу королеви, вподобане блюдо назвали «Маргарита». Саме з нього і почалася історія піци, потім з'явилися й інші її види. Але одним з найпопулярніших у всьому світі сортів піци і сьогодні є «Маргарита».

Незважаючи на воістину королівський успіх, піца ще довго залишалася виключно національним продуктом Італії та була маловідома за її межами. Лише на початку 20 століття, разом з італійськими емігрантами, вона потрапляє до Америки і стає популярною. Але світовий успіх піца знайшла лише після закінчення Другої Світової війни, коли солдати з різних країн, які воювали на території Італії, повертаючись додому, взяли з собою на батьківщину і рецепт приготування полюбився італійського блюда.

На фестиваль з'їжджаються кращі світові майстри Піцерійний справи - піццайоло

У наш час апетитну піцу готують і люблять у багатьох країнах світу представники різних верств населення. Але спеціальний свято, присвячене їй, з'явився не так давно. Справжні масові заходи на честь піци були організовані в 1984 році, коли Асоціація справжньої неаполітанської піци провела перший фестиваль в Неаполі. Потім було ще кілька, але вони носили спонтанний характер.

Лише з 1995 року свято отримало свою нинішню назву «Pizzafest» і став щорічною подією, як для міста Неаполя, так і всієї Італії. З тих пір сюди з'їжджаються найкращі майстри Піцерійний справи - піццайоло - з усього світу. Вони змагаються в кулінарній майстерності, швидкості, вправності та винахідливості, а також проводять майстер-класи для колег і відвідувачів, адже піцу потрібно вміти не тільки правильно приготувати, але і правильно з'їсти.

У перебігу 11 днів повітря Неаполя просочений ароматами свіжоспеченої піци. Основні заходи фестивалю відбуваються в районі виставкового центру д'Ольтремаре (d'Oltremare), але багато паралельні заходи розосереджені по всьому місту - це танцювальні вечори, театральні вистави, спортивні змагання, сувенірні ярмарки, різноманітні шоу та концерти.

Але головне на «Pizzafest» - звичайно ж, дегустації. Заплативши декілька євро за вхідний квиток на головну фестивальну площадку, відвідувачі з ранку до вечора поїдають піцу у величезних кількостях. І їм не набридає, адже кухарі, які приїжджають на торжество з різних країн, випікають коржі всіх видів і з різними начинками. Але головною королевою свята по праву стає неаполітанська піца - Маргарита.

Також на фестивалі можна дізнатися багато нового про винуватиці торжества, розширити колекцію рецептів, послухати хорошу музику, купити сувеніри, стати учасником різноманітних конкурсів або просто повболівати за інших, а ще обов'язково - проголосувати за кращу з'їдену піцу. Адже центральною подією фестивалю стають змагання відомих кулінарних майстрів, які вступають у боротьбу за почесне звання кращого піццайоло світу. До вибору переможця організатори підходять серйозно: встановлюють спеціальне обладнання для голосування та підрахунку результатів.
Сьогодні тільки в Італії налічується понад 2000 видів піци


До речі, існує міжнародний стандарт неаполітанської піци. Адже сьогодні в одній лише Італії налічується більше 2000 видів піци, а в світі це блюдо встигло отримати безліч нових варіацій і в технології приготування, і в різноманітності використовуваних інгредієнтів. Тому Асоціація справжньої неаполітанської піци, заснована в 1984 році, розробила спеціальний стандарт, що містить детальний опис всього процесу виготовлення справжньої «неаполітанської» піци і якість продуктів, що входять до її складу. А потім навіть домоглася, щоб цей «звід правил» отримав закріплення на законодавчому рівні. Блюдо, приготоване без дотримання норм цього закону, не можна вважати неаполітанським.

Тому фестиваль «Pizzafest» - не тільки смачна, але й справжня неаполітанська піца. А опинившись в Неаполі на фестивалі, не можна не відвідати піцерію Antica Pizzeria Port'Alba. Це одна з найперших піцерій в світі, яка пригощає своїх гостей з 1738 року

Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 1111 | Додав: IrinaYurievna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar