Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Четвер
25.04.2024
18:26

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 8 » Українці Закарпаття відчули себе більше європейцями
05:37
Українці Закарпаття відчули себе більше європейцями

До Угорщини – за відбитками пальців: угорське консульство в Ужгороді у вівторок розпочало видавати громадянам України біометричні дозволи на перетин кордону в режимі малого прикордонного руху. Така практика – перша в Україні. Дипломати кажуть: це і спростить процедуру отримання дозволу, і прискорить перетин кордону. Закарпатців же найбільше тішить те, що угорська новація зекономить сторінку в дорогому для виготовлення закордонному паспорті й… наблизить Україну до Європи.

Усього 15 хвилин – і процедура приймання біометричних даних в угорському консульстві в Ужгороді завершена. Працівниця консульства Наталя Ференцик пояснює першим здивованим відвідувачам, як користуватися незнайомими технологіями: «Спочатку ставимо одну руку, потім іншу, відтак – два великі пальці».

Ці технології – для зняття біометричних даних від громадян України. Процедура проста і зручна: фото роблять одразу в консульстві, відбитки пальців та підпис відвідувача знімають за допомогою спеціального сканера.

Георгій Попов після такої процедури задоволений. «З такими технологіями справді відчувається, що ми наближаємося до Європи», – каже він.

Угорські дипломати пишаються: їхнє консульство в Ужгороді найпершим серед усіх дипломатичних представництв в Україні почало видавати біометричні дозволи на перетин кордону в режимі малого прикордонного руху, зазначає генеральний консул Йожеф Бочкаї.

На краєчок Європи швидше, зручніше і економніше

«Ця процедура передбачена правилами угоди, яку підписали Україна та Євросоюз для того, щоб пришвидшити процедуру перетину кордону і підвищити безпеку країн Європи. Новий документ буде зчитуватися електронними пристроями», – розповів генконсул.

Новий біометричний дозвіл виглядатиме як звичайна пластикова картка й міститиме всю інформацію про особу. Така форма документа, кажуть спеціалісти, прискорить перетин кордону – електронні пристрої за мить зчитуватимуть інформацію, не потрібно буде вводити її в комп’ютер вручну.

Проте українці бачать ще одну перевагу – економію вкрай дорогого для виготовлення закордонного паспорта. «Найважливіше, що відтепер не заклеюватимуть сторінку в паспорті. Не битимуть печатки, і таким чином економитимуться сторінки», – каже ужгородка Світлана.

Так званий «малий прикордонний рух» дає право українцям, які відповідають вимогам, вільно рухатися в 50-кілометровій зоні уздовж кордону на території Угорщини та гостювати в ній до 3 місяців протягом кожних півроку. Дозвіл зручний, бо коштує всього 20 євро і діє 5 років. А ще для його оформлення потрібно дуже мало документів – копію паспорта, фото і заяву. Уже отримали такий документ майже 150 тисяч українців, а мають право на нього понад півмільйона.

Категорія: Новини України | Переглядів: 482 | Додав: IrinaYurievna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar