Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Четвер
25.04.2024
05:59

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 5 » Україна підписала меморандум як член Енергетичного співтовариства
21:17
Україна підписала меморандум як член Енергетичного співтовариства

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Бойко після зустрічі в четвер у Брюсселі з комісаром ЄС із енергетики Ґюнтером Еттінґером повідомив, що Україна підписала черговий меморандум за результатами спільної роботи з Європейською комісією за 2011 рік.

За його словами, цього разу Україна вперше підписала його як член Енергетичного співтовариства. Це накладає певні зобов’язання на Україну як члена співтовариства, але і Україна тепер, на відміну від попередніх років, чекає відповіді на питання, які вона ставить до Енергетичного співтовариства як його член, наголосив Ю. Бойко.

За його словами, Україна в цілому задоволена співпрацею і вважає, що вона розвивається позитивно, і сьогоднішня зустріч була спрямована на те, щоб додати динаміки в цей процес.

Щодо модернізації газотранспортної системи, яку міністр назвав однією з головних складових енергетичної політики України, Київ продовжує переговори про залучення інвестицій у цю модернізацію. Процес «рухається вперед», і Україна хоче його прискорити, сказав Ю. Бойко.

За словами міністра, розроблене техніко-економічне обґрунтування цієї модернізації, яким передбачено декілька етапів фінансування, над якими Україна зараз працює. Перший етап – це приблизно 300 мільйонів євро, це фінансування заміни частини газогону Уренгой – Помари – Ужгород. У цьому процесі Україна перебуває «на фінальній стадії», додав Бойко.

У перебігу перебування в Брюсселі міністр енергетики і вугільної промисловості зустрівся і з комісаром ЄС із розширення і Європейської політики сусідства Штефаном Фюле. За словами Юрія Бойка, на цій зустрічі він подякував єврокомісарові за його внесок у підготовку до парафування Угоди про асоціацію України і ЄС.

Це дуже важливо для України і для її енергетичного сектору, наголосив Ю. Бойко й додав, що сторони зауважили «дуже позитивний рух вперед у цьому напрямку». Ю. Бойко також ознайомив Філе з планами України щодо енергетичного сектору в розрізі її майбутньої асоціації з Європейським Союзом.

Речник Штефана Фюле Петер Стано, зі свого боку, повідомив Радіо Свобода, що на цій зустрічі сторони «обговорили останні події у двосторонніх відносинах, включно з текстом Угоди про асоціацію, який узгодили в грудні минулого року і парафують у Брюсселі наприкінці цього місяця».

За словами речника, єврокомісар наголосив, що загальної мети українського уряду, тіснішої інтеграції з ЄС, неможливо досягти без прозорості також в енергетичній сфері, і це важливо.

Комісар також зазначив, що Україна має брати до уваги свої зобов’язання за Договором про Енергетичне співтовариство і положення Угоди про асоціацію, включно з поглибленою і всеохопною зоною вільної торгівлі.

Він заявив, що виконання Україною зобов’язань в енергетичній сфері дуже важливе для Європейського Союзу, але треба також далі домагатися того, щоб переваги, передбачені Договором про Енергетичне співтовариство, були повністю використані на користь усіх сторін, тобто і України також, бо це важливо і для самої України і її енергетичного сектору, а також для її майбутньої енергетичної безпеки і незалежності.

Як сказав речник, Ш. Фюле і Ю. Бойко також говорили про підтримку Євросоюзом зусиль України перейти на ринково орієнтовані ціни на газ відповідно до вимог МВФ.

Єврокомісар також знову заявив про готовність ЄС узяти участь у тристоронніх дискусіях стосовно модернізації української газотранспортної системи.

Водночас, повідомив Петер Стано, на нинішній зустрічі сторони не обговорювали ймовірне використання Євросоюзом можливостей українських газосховищ, як припускали напередодні візиту.

Раніше в четвер речниця Ґюнтера Еттінґера Марлене Гольцнер повідомила Радіо Свобода, що й на його зустрічі з Юрієм Бойком питання про газосховища не порушували.
Категорія: Новини України | Переглядів: 510 | Додав: Женя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar