Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
П`ятниця
29.03.2024
15:15

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Жовтень » 11 » У Європі мобілізуються навколо «податку Робін Гуда»
15:31
У Європі мобілізуються навколо «податку Робін Гуда»
[j]
Впровадити податок на фінансові трансакції, щоб допомогти незаможнім та боротися проти кліматичних змін на планеті – ще декілька років тому таку ідею назвали б жартом. Нині цей, так званий «податок Робін Гуда» збирає все більше прихильників. У Франції, Бельгії, Німеччині та інших державах триває справжня мобілізація.

Тут збирають підписи та всіляко намагаються тиснути на політиків, щоб змусити лідерів «Групи двадцяти» на листопадовому саміті ухвалити податок, що покликаний зменшити фінансові спекуляції та зробити світ більш справедливим.

«Якось у світі настала криза. Банки спорожніли, на ринках запанував хаос, економіки зруйнувалися. Люди страждали, втрачали роботу, а борги стрімко зростали. Світові було потрібне негайне рішення. І от на допомогу прийшов «Робін Гуд»...» – ця історія сьогодення зовні дійсно нагадує давню британську легенду. Насправді, як стверджують численні гуманітарні організації та низка провідних політичних лідерів, «податок Робін Гуда» міг би значно поправити ситуацію.

Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу у своєму нещодавньому виступі перед євродепутатами теж став на захист цієї ідеї.

«Країни-члени, тобто платники податків, надали фінансовому сектору допомогу та гарантії на суму 4,6 трильйона євро, – заявляє він. – Нині настав час, щоб фінансовий сектор повернув суспільству ці вклади».

Чи захоче податку «Група двадцяти»?

Президент Франції Ніколя Саркозі раніше зробив незначну заяву щодо впровадження такого податку. Нині він заручився підтримкою Німеччини і має намір знову нагадати про це на зустрічі лідерів країн «Групи двадцяти», що відбудеться у Каннах 3-4 листопада. Зібрані гроші, що могли б піти на соціальні потреби найбідніших та створення іншої моделі розвитку світової економіки, на думку експертів, будуть майже необтяжливими ні для банків, ні для простих людей.

Однак, мова йде про великі гроші, а саме: 500 мільярдів євро щороку, якщо з кожної банківської трансакції братимуть податок 0,05 відсотка. Тому на цю благородну ідею вже мобілізовані збори підписів та інші масові заходи в різних куточках Євросоюзу.

Тим часом, рішучий протест проти «податку Робін Гуда» висловлює Лондонське Сіті. Євродепутат від Британії Даніел Ханнан каже, що Лондон не збирається платити за помилки інших.

«Де в Євросоюзі здійснюється найбільше фінансових трансакцій? У Лондонському Сіті. Інакше кажучи, ми будемо змушені оплачувати рахунок, щоб підтримати валюту, до якої ми відмовилися приєднуватися, – застерігає європарламентар. – Але це не наша проблема, бо ми залишилися з нашим фунтом».

«Домовитися буде важко» – Аріан Оболенські

У цьому випадку нарікання викликані пропозицією ввести «податок Робін Гуда», принаймні у Європі, щоб цими коштами рятувати слабкі країни від боргової кризи. Тож, як бачимо, щодо використання зібраних податків точиться чимало дискусій. Але це робити зарано, бо впровадити податок на фінансові трансакції буде дуже складно, каже генеральний директор Французької банківської федерації Аріан Оболенські.

«Надзвичайно складно буде впровадити цей податок і найголовніше, якщо це вдасться, то його мають платити всюди, – вважає вона. – Інакше це призведе до викривлень, бо викличе нагромадження капіталів у зонах, де не буде такого податку. Тому, я гадаю, що буде складно досягти результату, який би всіх задовольнив».

Тим часом, європейські профспілки, міжнародні організації, на кшталт «Oxfam» та інших гуманітарних об’єднань, висловлюють надію, що світові лідери усвідомлять важливість такого кроку, і що оподаткування світу фінансів на користь справедливості таки настане.
Категорія: Новини ЕС | Переглядів: 561 | Додав: Женя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar