Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
П`ятниця
29.03.2024
00:08

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Жовтень » 8 » Україна – ЄС: на шляху до єдиного енергетичного ринку
15:51
Україна – ЄС: на шляху до єдиного енергетичного ринку

Україна та ЄС розпочали вивчати технічні аспекти модернізації української газотранспортної системи та домовилися співпрацювати щодо спільного видобутку вуглеводнів на шельфі Чорного моря. Такими є результати міжнародної конференції «Україна – ЄС: на шляху до єдиного енергетичного ринку», яка відбулася у Києві. Проте, як зазначив єврокомісар із питань енергетики, участь Євросоюзу у газовому консорціумі стане можливою лише за умови виконання Україною своїх зобов’язань.

Тему створення тристороннього енергетичного консорціуму за участю України, Росії та ЄС Київ порушував неодноразово, зокрема під час низки останніх газових переговорів із Москвою. Проте, за словами єврокомісара з енергетичних питань Гюнтера Еттінґера, це буде можливо лише, якщо Україна виконає свої попередні зобов’язання.

«Ми вивчаємо ці пропозиції (української сторони), і сподіваємось, що у найближчі півроку буде вироблено конкретні пропозиції. Але це буде можливо за умови, якщо Україна виконає свої зобов’язання щодо реформування компанії «Нафтогаз» та запровадження прозорих правила гри на внутрішньому енергоринку. ЄС сподівається, що український уряд проведе необхідні реформи в енергетиці так, як цього вимагають правила Енергетичного співтовариства Європи», – заявив Еттінґер.

Між тим, український міністр енергетики Юрій Бойко переконував, що Україна уже почала реорганізацію «Нафтогазу». Компанію таки буде розділено на три окремі структури: транспортну компанію, компанію з видобутку газу та компанію з постачання енергоносіїв, каже Бойко. Що ж до підсумків конференції, то, за словами Бойка, було підписано низку важливих документів.

«Було підписано низку договорів з провідними компаніями Європи та США зі співпраці у нафтогазовій галузі. Також підписано кредитну угоду між компанією «Укргідроенерго» та євробанком реконструкції та розвитку стосовно виділення кредиту у 200 мільйонів євро на реконструкцію ГЕС України. Це сприятиме успішному реформуванню вітчизняної енергетики», – заявив Бойко.

Енергетика та корупція

Утім, на переконання директора енергетичних програм Центру «Номос» Михайла Гончара, проблемою реформування енергетичного сектора сьогодні є не лише брак коштів, а й брак довіри західних партнерів до української влади.

«Головна проблема уряду у тому, що він не має довіри. Те, що урядовці навчились говорити правильні слова, ще ні про що не свідчить: чи стоятимуть за цими правильними словами правильні дії? Чи в останній момент усе буде піддано ревізії і все у підсумку буде зроблено в інтересах певних олігархічних груп, корумпованих політиків? От у цьому і є проблема», – каже Гончар.

Наразі ж невирішеним залишається українсько-російський газовий конфлікт. Українська сторона намагається змінити контракти від 2009 роки. Поки що численні переговори результатів не дали.
Категорія: Новини України | Переглядів: 550 | Додав: Женя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar