Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Четвер
25.04.2024
23:36

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Січень » 5 » Таллінн – культурна столиця Європи-2011
21:06
Таллінн – культурна столиця Європи-2011

Таллінн, столиця Естонії, у 2011 році буде також і Культурною столицею Європи. Понад 250 різноманітних проектів, мета яких – показати культурне різноманіття естонської столиці, будуть представлені протягом наступного року. Основна тема Таллінна як Культурної столиці – «Узбережні історії», які розповідатимуть естонці. У цих оповідях – історія та сучасне життя Естонії, її зв’язки з Європою, досягнення жителів. Одну з історій розкажуть і місцеві українці.

Таллінн – давнє морське ганзейське місто. Тому головню темою Культурної столиці Європи були вибрані «Узбережні історії», пояснила Радіо Свобода прес-секретар фонду «Таллінн-2011» Ольга Григор’єва.

«Режисери, фотографи, драматурги, письменники зберуться на березі моря і розкажуть про те, що їх турбує, про свої ідеї та мрії, яким вони хочуть бачити наше місто у майбутньому. Безпосередньо на березі моря, на піску під шум хвиль проходитиме багато кіносеансів, театральних вистав», – каже речник.

Культурному дійству сприятиме нова інфраструктура

На березі Балтійського моря у північній частині Таллінна буде створений так званий «культурний кілометр», де будуть побудовані нові концертні зали, клуби, зони відпочинку.

Також наступного року у Таллінні відкриється новий Морський музей, який розташовуватиметься в ангарах для гідропланів. У цьому приміщенні чудова акустика, тому тут також проходитимуть різноманітні концерти та фестивалі.

Вже у перші дні січня у Таллінні стартує масштабна програма культурних заходів. Зокрема, це «Свято вогню та льоду» та перший Чемпіонат світу зі створення вогняних скульптур.

Прикрасою зимової програми стане Фестиваль музики бароко, де виступлять відомі європейські музиканти.

«Балтійська трембіта» на березі Балтійського моря

За словами Ольги Григор’євої, одною з цілей програми «Таллінн – Культурна столиця Європи» є показ того, що це місто, де перетинаються культури різних народів.

«Якщо ми говоримо про українську культуру, то мені одразу на згадку приходить проект під назвою «Балтійська трембіта». Це фестиваль, присвячений українській культурі, який об’єднає українців із країн Балтії і гостей нашого міста. Вони покажуть унікальну програму, яка представлятиме національну культуру. Наскільки мені відомо, там будуть представлені навіть козацькі судна – «чайки». Також Центр української культури представить унікальну виставку в одній із веж історичної стіни Старого міста», – повідомила прес-секретар фонду «Таллінн-2011».

Молодь і культура

Один із головних напрямків програми Культурної столиці – молодь і культура. Наступного року у Таллінні відбудеться молодіжний проект «Аліса». Сучасність у давньому місті буде предметом дослідження фестивалю «Електрум».

Особливий фестивальний проект – лазерне графіті. Цей жанр дозволяє молоді самовиражатися і при цьому не шкодити архітектурі.

«Звичайне графіті забороняють. Окремі люди говорять, що воно порушує концепцію міста. А основний принцип лазерного графіті – це те, що малюнок робиться лазером на будинки, а потім, коли вимкнути проектор, зображення щезає і жодної шкоди ні будинкові, ні навколишньому середовищу немає. Але цей файл можна зберегти в комп’ютері і, коли прийде час, усі ці зображення постануть перед нами знову», – розповіла Ольга Григор’єва

За її словами, багато історій буде розказано і про те, що Таллінн є столицею держави, де інтернет проголошений одним із прав людини.

У 2011 році звання культурної столиці Європи носитиме також і фінське місто Турку. Таллінн і Турку розділяє Балтійське море. Але це не зашкодить проведенню спільних проектів двох культурних столиць Європи.

Категорія: Новини ЕС | Переглядів: 562 | Додав: IrinaYurievna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar