Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Вівторок
23.04.2024
15:05

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 13 » Регіональні лідери громадянського суспільства обговорили майбутнє відносин Україна-ЄС
16:28
Регіональні лідери громадянського суспільства обговорили майбутнє відносин Україна-ЄС

14 жовтня у Києві, в межах Другої Школи європейської інтеграції, щорічного проекту Інституту Політичної Освіти та МФ «Відродження», у Представництві ЄС в Україні відбулася зустріч учасників з Марією Юріковою, заступником Голови Представництва та Золтаном Салаі, керівником відділу преси та інформації.

Звертаючись до учасників Школи європейської інтеграції, М. Юрікова зауважила, що цей рік є надзвичайно важливим для відносин України та Європейського Союзу, оскільки сторони прагнуть завершити переговори щодо Угоди про асоціацію та зону поглибленої і всеосяжної вільної торгівлі. Так, наступний раунд переговорів щодо Угоди про асоціацію, за словами заступника Голови Представництва ЄС, пройде через півтора тижні у Києві. Як відзначила М. Юрікова, якщо під час даного раунду вдасться досягти згоди щодо "незакритих питань", переговори будуть близькими до завершення.
На переконання М. Юрікової, українські медіа та громадські організації мають активніше пояснювати українському суспільству усі переваги створення, зокрема, зони вільної торгівлі з ЄС, адже "інколи складається таке враження, що ця угода потрібна лише Європейському Союзу". Так, економічна інтеграція з ЄС принесе нові інвестиції Україні, а українцям - нові робочі місця та більшу заробітну плату. Окрім того, як зауважила М. Юрікова, українські товари стануть більш конкурентоспроможними.
Що ж до європейської перспективи, то вона, за словами заступника Голови Представництва, закріплена в 49-й статті Лісабонської угоди, яка декларує, що "будь-яка європейська держава, яка визнає і шанує принципи, визначені у статті 1а (поваги до гідності людської особи, свободи, демократії, рівності, верховенства права тощо - Ред.), і зобов'язується їх дотримуватися, може подати заявку на вступ до ЄС". Разом з тим, вона відзначила, що питання внесення європейської перспективи до Угоди про асоціацію все ще залишається відкритим.

М. Юрікова також зауважила, що ЄС уважно стежить за виконанням Україною пріоритетів, зазначених у "Порядку денному асоціації Україна-ЄС" - документі, що повинен підготувати Україну та ЄС до імплементації Угоди про асоціацію. Вона також висловила сподівання, що інформація щодо поступу в імплементації окремих пріоритетів, таких як, фітосанітарні норми, стане більш доступною.
Своїми думками щодо найбільш значущих аспектів відносин України та Євросоюзу поділився з учасниками також керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Золтан Салаі. Так, зокрема, за його словами, Угода про асоціацію надасть змогу Україні "настільки близько політично асоціюватися з Євросоюзом, наскільки це є можливим для країни, що не є членом ЄС". Водночас, поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, як підкреслив З. Салаі, надає набагато більше можливостей, ніж "класичний договір про вільну торгівлю".

Говорячи про терміни завершення переговорного процесу, З. Салаі підкреслив, що ЄС - не СРСР, тому "однієї людини, яка вирішує все, немає". Якщо договір буде парафовано до кінця поточного року, то, як відзначив керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні, на нього чекає ще підписання, а також процес ратифікації 27 національними парламентами країн ЄС та Європарламентом. Саме тому, за словами З. Салаі, "те, що відбувається сьогодні - лише початок".
Учасники Школи, в свою чергу, поділилися з представниками ЄС своїми поглядами на такі важливі питання, як реформування місцевого самоврядування, боротьба з корупцією тощо.
Категорія: Новини України | Переглядів: 449 | Додав: Женя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar