Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Вівторок
23.04.2024
19:14

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 5 » Новий президент Молдови обирає курс на ЄС
21:16
Новий президент Молдови обирає курс на ЄС

Президент Молдови Ніколай Тімофті вступив на посаду у п'ятницю, 23 березня. Цього дня він склав присягу у стінах парламенту. Країна побила світовий рекорд і потрапила до Книги рекордів Гіннеса після того, як два з половиною роки парламент не міг обрати главу держави.

Ніколая Тімофті вважають проєвропейським політиком, який проголошує курс на зближення Молдови із Європейським Союзом.

Під крилом Румунії?

Ніколай Тімофті європейську інтеграцію назвав національною ідеєю і запланував свій перший візит до Брюсселя.

Багато експертів не сумніваються у тому, що нова молдовська влада розраховуватиме у своїх зусиллях на підтримку Румунії. Владний "Альянс за європейську інтеграцію", завдячуючи якому Тімофті став президентом, узагалі заявляє, що шлях Молдови до Європи можливий лише разом із Румунією.

Аналітична група "Da Vinci” у доповіді, переданій ВВС Україна, наголошує, що більша інтеграція із Румунією чи й об'єднання із нею, дійсно, у майбутньому може стати засобом наближення до Євросоюзу.

"Може йтися про реалізацію сценарію інтеграції Кишинева у ЄС із подальшим об'єднанням із Бухарестом. І хоча Молдова має нерозв'язану територіальну проблему - Придністров'я - Кишинів і Бухарест зможуть апелювати до прецеденту Сербії, яка готується до вступу в Євросоюз, незважаючи на наявність конфліктних територій", - вказують експерти "Da Vinci".

З метою зближення, на думку аналітиків, Румунія вже у найближчі роки може значно активізувати економічні і соціально-культурні зв'язки із Молдовою.

"Вони намагатимуться політично консолідувати, зміцнити суспільство і поступово зближуватимуться із Румунією. Це виявлятиметься, передусім, через набуття подвійного громадянства із Румунією, особливо після того, як ця країна увійде до Шенгенської зони", - таку думку висловив ВВС Україна професор Київського національного університету ім.Шевченка, директор інституту Центральної Європи Тарас Кияк.

Водночас, співробітник Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталія Беліцер вважає, що прогнози стосовно зближення чи об'єднання Молдови і Румунії - це перебільшення. Вона каже, що Румунія безумовно сприятиме інтеграції Молдови у ЄС, "і це цілком зрозуміло і природно".

"Але говорити про злиття чи об'єднання - абсолютно безпідставно. Кількість провокацій та інсинуацій на цю тему явно перевищує реальні факти. Більшість молдовських експертів кажуть, і я з ними згодна, що спроби домагатися об'єднання із Румунією, навпаки, заважатимуть Молдові просуватися до ЄС. Оскільки Кишинів самостійно має довести Євросоюзу державну спроможність втілювати реформи", - сказала ВВС Україна Наталія Беліцер.

Загрози для України

Хоч би якими були темпи подальшого зближення Молдови і Румунії, це зачіпатиме інтереси України.

Професор, колишній депутат парламенту Тарас Кияк вважає, що подальша інтеграція Румунії та Молдови означатиме, що території компактного проживання румунів в Україні також будуть залучені до цього процесу.

"І найбільша загроза - це подальше отримання паспортів сусідньої держави громадянами України, що і так відбувається в останні роки. Поки що ж Служба безпеки досі не знає, скільки громадян України мають паспорти Румунії – 20 тисяч чи 80 тисяч", - каже професор Тарас Кияк.

Аналітична група "Da Vinci" також відзначає імовірність зниження частки українських товарів на ринку Молдови і витіснення їх румунськими товарами, наголошуючи, що ця тенденція вже спостерігається в останні роки як стосовно України, так і Росії.

Окрім того, експерти "Da Vinci" кажуть і про інші загрози.

"Не виключене посилення інформаційного, культурного і дипломатичного тиску, а також активності по лінії діяльності спецслужб з боку Румунії в Україні з територіальних питань, відносно приналежності Буковини і півдня Одеської області в рамках стратегії побудови "Великої Румунії", - вказується у доповіді.

Придністров'я і нові ролі у переговорах

Ніколай Тімофті під час виборчої кампанії заявляв, що домагатиметься виведення російського військового контингенту із Придністров'я і введення туди цивільних представників під егідою міжнародних організацій.

Аргументуючи ці наміри, Кишинів посилається, зокрема, на закріплений у Конституції нейтральний статус Молдови, який забороняє їй розміщувати на своїй території іноземні війська.

Навряд чи такі наміри нової влади підтримуватиме Росія. Не лише Москва, а й Тирасполь прохання про перегляд миротворчого формату відхиляють.

21 березня новим представником Росії у невизнаній Придністровській Молдавській Республіці Москва призначала Дмитра Рогозіна, що дало підстави експертам говорити про намір відігравати більшу роль у переговорах з врегулювання придністровської проблеми.

Після обрання нового лідера Придністров'я Євгена Шевчука та нового президента Молдови експерти та політики з оптимізмом кажуть про можливі реальні зрушення у подоланні кризи, що триває вже не один рік.

Як каже експерт Наталія Беліцер, роль України може зрости, зважаючи на те, що у 2013 році країна головуватиме в ОБСЄ.

Політологи також нагадують, що Ніколай Тімофті називав Україну однією із найпріоритетніших держав у зовнішніх відносинах.

"Україна може відіграти більшу роль у врегулюванні конфлікту, але це залежить передусім від української влади і від її ініціатив", - сказала ВВС Україна експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталія Беліцер.

Реформи чи залежність від олігархів

Проте експерти вказують, що після понад двох років політичної кризи нова молдовська влада постане, передусім, перед внутрішніми проблемами, які треба буде негайно вирішувати.

Як вважає аналітична група "Da Vinci", Ніколай Тімофті, швидше за все, ініціюватиме зміни до Конституції, ухвалення закону про діяльність опозиції, аби перевести її діяльність у стіни парламенту. (Останні вибори президента Комуністична партія ігнорувала і виводила на вулиці Кишинева тисячі своїх прихильників).

А аналітики у Кишиневі, із якими спілкувалася російська служба Бі-Бі-Сі, вважають, що чекати від нового президента чогось надзвичайного взагалі навряд чи варто. Вони, зокрема, нагадують, що президент Молдови не відіграє провідної ролі в країні і що відповідальність лежить передусім на коаліції при владі.

"Те, що відбувалося у республіці досі, вкладалося у формулу Леніна, що будь-яка куховарка може керувати державою. Народ із упертістю обирав президентом колишніх секретарів ЦК Компартії, а потім дивувався, чому не живе, як у Чехії. Не варто висувати до Тімофті якихось завищених очікувань", - сказав політичний аналітик Оазу Нантой.

А кишинівський політолог Віктор Гуреу вважає, що Ніколай Тімофті потрапить у залежність від місцевих олігархів.

"Врешті-решт, він просто стане лялькою у руках молдовських політико-олігархічних груп і буде змушений виконувати їхню волю", - сказав Віктор Гуреу.
Категорія: Новини ЕС | Переглядів: 552 | Додав: Женя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar