Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Четвер
25.04.2024
13:36

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 2 » Майбутнє України в Євросоюзі – експерти
02:21
Майбутнє України в Євросоюзі – експерти

У Києві з ініціативи міжнародного фонду «Відкрий Україну» («Open Ukraine») вже вкоренилася добра традиція – запрошувати на дискусії європейських та українських інтелектуалів. Сьогодні у рамках таких обговорень засідав Дипломатичний клуб, який вів Ґі Фергофстадт – екс-прем’єр-міністр Бельгії, нині голова Альянсу лібералів і демократів за Європу в Європарламенті. Серед обговорюваних питань розглядалось європейське майбутнє України та перспективи існування самого Євросоюзу.

Україна не повинна втратити шанс стати частиною новітньої демократичної, економічно розвиненої імперії під назвою «Сполучені Штати Європи». Але це справа і чинної української влади, і українського суспільства, і європейської спільноти, зазначали експерти.

На думку Ґі Фергофстадта, Україна має поглибити демократичні перетворення, модернізувати адміністративну та економічну системи, тощо для того, аби досягти європейського рівня життя й запровадити європейську політичну культуру. Але, водночас, за наявності в Євросоюзі питань, які його об’єднують, та проблем, які ЄС роз’єднують, треба подивитись на перспективу розвитку самого Євросоюзу, наголосив бельгійський політик.

«Аналізуючи, що відбувається в ЄС нині, будь-хто розповість вам про кризу, – каже він. – А спричинили кризу якраз розбіжності в економічному та демократичному розвитку окремих держав та євро-регіонів. По-друге, Європа – це місце проживання понад 80 народів, кожен із яких воліє, щоб наддержавні інституції ЄС не забули про його, народу, проблеми. Ми досі не визначили, яким чином долати наші внутрішні проблеми і протиріччя. Нас поки що рятує система європейської безпеки та демократичні цінності. А що далі? Проблеми самі по собі не зникнуть, і самою лише фінансовою допомогою Греції чи Ірландії ми загальноєвропейську кризу не подолаємо: треба змінювати, серед іншого, психологію окремих людей, народів та європейської бюрократії…».

А на запитання, що мається на увазі під поняттям «модерна імперія» і чи відповідає Росія цій характеристиці, враховуючи її ідеологічну доктрину «Руського миру» та економічний вплив на країни-сусідки, на ЄС, Ґі Фергофстадт відповів: «Власне, я написав невелику книгу «Нова ера імперій», в якій спробував проаналізувати, що є імперія у наш час. Це не територіальна спільнота, подібна до Австро-Угорської чи Британської імперій. Це міжнародні інституції, такі як Євросоюз, об’єднаний демократичними цінностями та економічними інтересами, питаннями внутрішньої та зовнішньої безпеки. Чом би Росії не бути частиною імперії, якщо ця спільнота захищає своє населення і є джерелом стабільності?»

Чи стане Україна частиною «євроімперії»?

А київський політолог Олексій Толкачов зауважує, що Європу справедливо порівнюють з імперією, оскільки координація ведеться з Брюсселя, і національні уряди часто змушені озиратись на загальноєвропейську стратегію.

Чи є Україні місце у цій «євроімперії»? З цього приводу Олексій Толкачов сказав: «Україна має стати Європою за якістю життя, а чи приєднається Україна, чи вступить в європейську імперію, то це під великим питанням. Насправді, нині приховується багато проблем, що їх переживає «євроімперія». Євросоюз, його перспективи наразі сумнівні та невизначені. Тож, якби йшлося про вступ України в ЄС просто зараз, то – так. Це доцільно і необхідно! Якщо ж казати про вступ України до ЄС у десятирічній перспективі – то незрозуміло, хто в якому стані там буде через 10 років. На сьогодні незрозуміло, чи залишиться ЄС, і якщо залишиться, наскільки він розшириться, за якими принципами функціонуватиме».

Але при цьому українські політики та інтелектуали мають аналізувати ситуацію в ЄС, здійснювати реформи в Україні і розробляти стратегію євроінтеграції України з урахуванням усіх ризиків, що існують і усередині української держави, і в ЄС, стверджують експерти.

Категорія: Новини України | Переглядів: 635 | Додав: IrinaYurievna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar