Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
П`ятниця
26.04.2024
17:16

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 1 » Культура має стати ключовим інструментом сталого розвитку Європи
16:22
Культура має стати ключовим інструментом сталого розвитку Європи

8-9 жовтня 2012 року в Тбілісі відбулась Перша регіональна конференція Програми Східного партнерства «Культура». Більше 100 представників країн ЄС та шести країн Східного партнерства - України, Білорусії, Азербайджану, Грузії, Вірменії та Молдови обговорили питання стратегічного розвитку культурної політики в своєму регіоні.

До дискусії залучили фахівців з міністерств культури, організацій громадянського суспільства та культурних індустрій країн Східного партнерства, а також експертів міжнародних організацій країн-членів ЄС.
На запрошення організатора конференції, «Бюро моніторингу та інституційного розвитку» (Київ), редакція порталу Культура помандрувала до сонячного Тбілісі та отримала гарячий заряд креативних намірів від ініціаторів та учасників зібрання.

Відкривали конференцію пані Тамар Беручашвілі, головний радник державного міністра Грузії з питань європейської та євро-атлантичної інтеграції, пан Філіп Дімітров, Посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Грузії, пані Кармен Фалькенберг Амброзіо, керівник сектору Генерального Директорату з розвитку та співробітництва Європейської Комісії. Ключові завдання Програми Східного партнерства «Культура» представив керівник команди «Бюро моніторингу та інституційного розвитку» Лучіано Глоор.

Напередодні офіційного відкриття заходу 8 жовтня відбулась творча презентація 15-ти міжрегіональних культурних проектів, що в рамках Програми «Культура» отримали фінансову підтримку від Євросоюзу на суму 8,2 млн. євро (діапазон бюджету кожного проекту коливався від 400 до 700 тисяч євро).
Як розповів порталу Культура пан Лучіано Глоор, в десяти з цих проектів Україна задіяна у якості ініціатора або партнера, чотири проекти безпосередньо очолені українськими організаціями. Дві організації знаходяться в Києві (фонд «Інтелектуальна перспектива» та ресурсний центр «Гурт»), також представлені проекти з Донецька (організація «Еко-Арт») та Херсона (організація «Тотем»). Проекти присвячені розвитку регіонального культурного потенціалу, максимальному залученню місцевих громад до соціально-економічного розвитку регіону інструментами культури. Загалом проекти залучили до співпраці 79 організацій культури, з яких лише 17 представляють державний сектор.

Дискусія на конференції була зосереджена навколо двох ключових тем:

1. Стратегічна роль культури для соціального, людського та економічного розвитку.

2. Процеси реформування та стратегічного розвитку політики в галузі культури.

На ці теми було проведено панельні дискусії, в рамках яких ключові тези озвучили експерти країни ЄС, - керівник експертної групи ЄС з питань культури та культурних індустрій, заступник державного секретаря образовторчих мистецтв Міністерства культури Естонії Рагнар Сііл та Генеральний секретар «Culture Action Europe», організації, що промотує будівну функцію культурного сектору в ЄС Лука Бергамо.
Учасники дебатів в рамках комуніке конференції узгодили спільне бачення щодо пріоритетності галузі культури в забезпеченні сталого розвитку країн Східного Партнерства. Окрім того експерти відзначили, що культура може зіграти значну позитивну роль в подальшому поглибленні стосунків між країнми ЄС та його Східними партнерами.

Особливої уваги учасники конференції приділили питанню розвитку громадянського суспільства в галузі культури, а також тісному налагодженню міжсекторного партнерства під час реалізації культурної політики в країнах Східного партнерства. Більш того, екперти відзначили, що третій сектор культурної політики має зіграти ключову роль в національному культурному розвитку регіону, а завданням міністерств культури має стати формування принципів стратегічного соціального партнерства, як інструменту модернізації та розвитку культурної політики.

В рамках конференції також було представлено регіональний звіт культурної політики країн Східного партнерства, який має стати платформою для подальших дебатів щодо реформ та управлінських інновацій в цій сфері. Звіт має стати предметом аналізу та удосконалення національної політики в сфері культури на державному рівні в східному регіоні Європи, а також посилити рівень залученості громадського сектору в прийнятті управлінських рішень.
Фундації Центр сучасного мистецтва Юлія Ваганова та продюсер, театральний режисер та засновник фестивалю «Гогольфест» Владислав Троїцький.

Керівником Комітету на перший період його діяльності обрано директора та професора Науково-дослідного Інституту мистецтв Державного Університету Грузії Левана Кетагурі.

Нагадаємо, Програма Східного партнерства «Культура» - це перша цільова програма співпраці в сфері культури між Європейським Союзом та 6 країнами Східного партнерства: Азербайджаном, Бєларусью, Вірменією, Грузією, Молдовою та Україною.

Загальна мета Програми – підтримка ролі культури у забезпеченні сталого розвитку регіону та сприянні регіональній співпраці між державними установами, організаціями громадянського суспільства у сфері культури, науковими організаціями в регіоні Східного партнерства та ЄС. Програма Східного партнерства «Культура» складається з двох основних компонентів:

1) Підтримка громадянського суспільства та регіональних ініціатив в сфері культури. В жовтні 2010 року Європейський Союз оголосив конкурс для організацій та установ в сфері культури в країнах Східного партнерства. В результаті конкурсу було відібрано 15 проектів, які отримали гранти від Європейського Союзу в рамках Програми Східного партнерства «Культура»;

2) Підвищення потенціалу державних/місцевих органів влади та представників громадянського суспільства, що працюють в сфері культури за допомогою тренінгів, що проводитимуться Бюро моніторингу та інституційного розвитку Програми Східного партнерства «Культура» на основі пріоритетів та потреб кожної країни.
Категорія: Новини ЕС | Переглядів: 592 | Додав: Женя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar