Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Четвер
18.04.2024
05:28

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Січень » 7 » 6 січня - Католицьке Богоявління
06:34
6 січня - Католицьке Богоявління

 

Свято Хрещення Господня, або Богоявління, нарівні зі святом Пасхи, є прадавнім християнським святом. Присвячений він хрещенню Ісуса Христа Іоаном Крестітелем в річці Іордан.

Згідно з християнським віровченням, саме після Хрещення Ісус почав освічувати людей, осяваючи їх світлом істини. Крім того, в Хрещенні Христовому людство залучилося Його Божественній благодаті, отримавши в цьому таїнстві очищення живою водою, що дарує вічне життя. Тому прийняття таїнства Хрещення є обов'язковою умовою приналежності віруючих до Церкви.

У західній церкві свято отримало назву Богоявління (греч. Епіфанія, Теофанія), тому що під час Хрещення Ісуса Христа сталося особливе явище всіх трьох осіб Божества: Бог Отець з небес свідчив про крещаємом Сина і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Ісуса, підтверджуючи таким чином Слово Батька.

У церковний календар свято Богоявління увійшло в середині II століття і спочатку наголошувалося разом з Різдвом Христовим (Вірменська Церква і до цих пір дотримується цієї традиції). У IV столітті святкування Різдва було перенесене на 25 грудня, а в свята Богоявління збереглася колишня дата — 6 січня.

У католиків центральним вмістом свята Богоявління є церковна оповідь про поклоніння немовляті Ісусові язичеських королів — магів Каспара, Мельхиора і Валтасара, що прийшли з дарами до Віфлєєм. На згадку про явище Христа язичникам і поклоніння трьох королів в костелах здійснюються подячні молебні: Христу як цареві приноситься в жертву золото, як богові — ладан, як людині — мирра.

Свято Богоявління отримало також назву Festum magorum (Свято волхвів) або Festum regum (Свято царів) і зв'язується з поклонінням немовляті Ісусові трьох волхвів (трьох царів) — Каспара, Мельхиора і Валтасара.

Святкування Богоявління включають відвідини урочистої меси в костелі і родинній вечері після півночі в каміна з «різдвяним поліном». За західною традицією в день Богоявління здійснюється не лише освячення води, але також ладану і крейди, якою віруючі пишуть біля входу в свої будинки початкові букви імен волхвів: «К+М+В». Вірять, що ці букви відганяють злі сили і злі помисли від будинку і від благополуччя сім'ї, що живе в нім.Крейда ж зберігається весь рік, як і вода у православних. До цих пір зберігається традиція палити вогнища — «епіфанськие вогні», освітлюючі «дорогу волхвів».

Російська православна церква святкує Хрещення Господньо 19 січня.


Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 697 | Додав: IrinaYurievna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar