Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
П`ятниця
26.04.2024
10:54

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 13 » Європейським символом рівноправності статей став пінгвін
16:51
Європейським символом рівноправності статей став пінгвін

євросоюзних проектів, спрямованих на узгодження ролей чоловіків і жінок у професійному та в сімейному житті, буде зображення імператорського пінгвіна. Таке рішення ухвалили експерти ЄС, які займаються питаннями поєднання професійної діяльності та сімейних обов’язків.

Цим питанням була присвячена дводенна конференція, яка в п’ятницю завершила роботу в польському Кракові. Одночасно з конференцією відбувалася неформальна зустріч міністрів країн ЄС, де обговорювалися проблеми сім’ї та рівноправності статей.

Польща, яка саме головує в ЄС, представила на краківській конференції звіт про те, як європейцям вдається поєднувати професійні та сімейні обов’язки. За даними цього звіту, в 27 країнах ЄС дітьми та людьми похилого віку опікуються, в основному, жінки.

Крім того, наголошується в документі, європейські чоловіки набагато рідше, ніж жінки, користуються відпусткою для догляду за дитиною. Лише у Швеції на кожні 100 жінок, які користуються такою відпусткою, припадає 77 чоловіків. Це європейський рекорд. Натомість у Франції, Німеччині, Фінляндії це співвідношення – сто до десяти.

Турботливих татусів преміювати?

На думку Йоланти Рейнґард із Європейського інституту з питань рівноправ’я чоловіків та жінок, ЄС повинен використовувати позитивний шведський досвід. Зокрема, це впровадження спеціальної відпустки для чоловіка-батька, а також преміювання батьків, які йдуть у відпустку для догляду за дитиною. Як наголосила Рейнґард, разом зі зміною законодавства слід міняти менталітет європейців, долати стереотипи щодо поділу ролей у вихованні дитини.

Саме з думкою про подолання стереотипів Польща запропонувала вважати символом рівноправності статей імператорського пінгвіна. Міністр праці та соціальної політики Польщі Йоланта Федак пояснила це так: «Імператорський пінгвін – це символ взаємного погодження ролей у процесі виховання дитини. Пінгвіни разом висиджують пташеня – як мати, так і батько».

За словами Йоланти Федак, європейська прородинна політика повинна полягати, зокрема, в тому, щоб жінки-матері мали пільги, які дозволять їм швидше повертатися з роботи додому. Це й різноманітні заохочення для чоловіків, які повинні частіше використовувати відпустки, пов’язані з опікою над дітьми. Як твердить Федак, справедливий розподіл ролей у сім’ї економічно вигідний. Якщо у європейської жінки-матері буде можливість повніше реалізувати себе професійно, валовий національний продукт може зрости майже на 30 відсотків, переконана вона.

У спільній стратегії ЄС наголос на питаннях освіти

Вагомим доповненням до ідей, які прозвучали на краківській конференції, стала декларація трьох держав, які по черзі головуватимуть у Євросоюзі. Так зване «тріо», Польща, Данія та Кіпр, підписали спільну програму дій щодо узгодження ролей чоловіків і жінок у професійному та сімейному житті.

Із 1 січня наступного року в ЄС головуватиме Данія. Якоб Єнсен, міністр з питань сім’ї Данії, обіцяє: «По-перше, ми хотіли б зменшити різницю в доступі до освіти для чоловіків і жінок. Ми хотіли б, щоб старосвітські стереотипи залишилися в минулому. За статистичними даними, в ЄС все ще замало жінок у деяких галузях, зокрема в точних науках, високих технологіях».

Водночас Єнсен звернув увагу на тенденцію, яку вже відчули в Данії. Зростає диспропорція між кількістю хлопців та дівчат, які здобувають середню освіту. Хлопців серед випускників середніх шкіл меншає, наголосив Єнсен, тож Данія подумає, як вирішити і цю нову проблему.
Категорія: Новини ЕС | Переглядів: 546 | Додав: Женя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar