Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
П`ятниця
19.04.2024
23:07

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 11 » ЄС визначив п'ять українських компаній, які найкраще забезпечують рівність жінок та чоловіків
07:47
ЄС визначив п'ять українських компаній, які найкраще забезпечують рівність жінок та чоловіків
5 вільних годин на тиждень для співробітників з дітьми, кімнати матері та дитини та можливість перебування з дитиною на робочому місці, дистанційна робота та гнучкий робочій графік, безвідсотковий кредит для лікування дитини та сприяння влаштуванню у дитячі заклади - все це існуючі практики українських підприємств, які були сьогодні нагороджені у рамках конкурсу «Рівні можливості: найкращий роботодавець 2010».

Понад 90 українських підприємств та організацій різних напрямів діяльності продемонстрували існуючі практики у забезпеченні рівності співробітників у рамках конкурсу, який організовано проектом ЄС «Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент» та Міністерством України у справах сім’ї, молоді і спорту.

За підсумками конкурсу в кожній із п’яти категорій у залежності від кількості працівників переможцями стали ТОВ «Вікторія Верітас», Британська Рада в Україні, Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів Міністерства праці та соціальної політики України, ЗАТ «Оболонь» та АТВТ «Галичфарм».

«В Україні за оцінками незалежних експертів лише кожне четверте підприємство підтримує своїх працівників у виконанні ними обов’язків по догляду за дітьми. Найменш поширеними практиками є гнучкий робочий час та гнучка зайнятість для суміщення службових і сімейних обов’язків, надання відпустки для догляду за дітьми молодим татусям, – зазначає Василь Костриця, Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні – водночас поширеними є випадки дискримінації за статтю при оголошеннях вакансій, оплаті праці, навчанні на робочому місці та кар’єрному зростанні. Ми переконані, що проведення подібного конкурсу - це додаткова публічна підтримка кращих роботодавців в Україні. Це також і нагадування іншим керівникам підприємств в Україні про важливість підвищення уваги до питань рівного ставлення до жінок та чоловіків у сфері праці».

Наприклад, працівники Британської Ради в Україні, яка отримала звання «Найкраще підприємство для родини» у категорії менше 100 працівників, мають змогу працювати в гнучкому робочому режимі. Ця організація також відмовилась від понаднормових годин роботи. Разом із цим в організації започатковано «День Дитини», коли у передріздвяний період діти співробітників мають змогу провести півдня на робочому місці батьків. У випадку серйозного захворювання дитини співробітникам Британської Ради в Україні може бути надана безвідсоткова позика.

На ЗАТ «Оболонь» працівникам виплачують однакові оклади незалежно від статі працівника. Гендерна рівність працівників прописана в колективному договорі. На підприємстві також запроваджено спеціальну посаду, яку обирає колектив,- уповноважений з гендерних питань. Ця особа слідкує за дотриманням стандартів гендерної рівності.

У компанії АТВТ «Галичфарм», яке також було відзначене як «Найкраще підприємство для родини» у категорії менше 1000 працівників, 46% жінок є керівниками структурних підрозділів. При скороченні чисельності працівників надається 1 день на тиждень для пошуку роботи.

Фіналістами конкурсу стали Майкрософт Україна, Ернст енд Янг, Житомирська обласна дитяча лікарня, НАСК «Оранта», Оздоровчий центр «Шарітель», Луганське регіональне відділення Спілки підприємців малих середніх і приватизованих підприємств України, Рахівський районний центр зайнятості та ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів».

ТОВ «Майкрософт Україна» сприяє у влаштуванні дітей до дитячих закладів та надає гнучкий графік роботи. Також працівники, які мають дітей, мають можливість працювати з дому для того, щоб проводити більше часу зі своїми дітьми.

У Рахівському центрі зайнятості створено кімнату матері й дитини, яка має усе необхідне по догляду за дитиною. Двом татусям вже було надано відпустку по догляду за дитиною.

ТОВ «Ернст енд Янг» надає можливість працюючим мамам, які мають дітей віком до 14 років використовувати на власний розсуд 5 годин щотижня без зниження оплати.

«За даними досліджень кадрового порталу hh.ua, жінки готові отримувати зарплатню на 25 % меншу, ніж чоловіки. Головна причина цього – це те, що в українському суспільстві жінку сприймають передусім як берегиню сімейного вогнища. 80% кандидатів на вищі керівні посади на hh.ua - це чоловіки. Найбільше жінок у таких сферах як адміністративний персонал, управління персоналом, бухгалтерія та фінанси», - коментує Марина Маковій, генеральний директор Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Наприклад, у київському ТОВ «Вікторія Верітас» наразі існує Кодекс корпоративної етики, який утверджує рівні права та можливості при прийнятті на роботу, а також при видачі заробітної плати, незалежно від сімейного стану співробітника.

«Подібні змагання надають додатковий стимул компаніям, які вже запроваджують механізми гендерної рівності. Крім того, демонструючи успішні приклади, ми надаємо поштовх іншим підприємствам, які працюють на українському ринку», - впевнений Рік Флінт, керівник проекту ЄС «Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент».

Будь ласка, звертайтеся за додатковою інформацією до Анастасії Троцької, менеджерки зі зв’язків із громадськістю проекту ЄС «Права жінок та дітей в Україні – комунікаційний компонент», тел..: (+38 044) 278 3376 / 288 2726, моб.: +38 095 139 93 52, ел. адреса: pr@cwrights.com.ua.

Категорія: Новини України | Переглядів: 555 | Додав: IrinaYurievna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar