Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
П`ятниця
19.04.2024
11:05

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 13 » Експерти: Україна на порозі нового етапу відносин з ЄС
17:04
Експерти: Україна на порозі нового етапу відносин з ЄС

3 листопада у Києві відбулася прес-конференція «Асоціація з ЄС: втрачений шанс? – Погляд експертів», під час якої було презентовано четвертий аналітичний звіт громадського моніторингу виконання євроінтеграційних реформ у політичній, економічній, правовій, візовій та інших сферах. Участь у заході взяли експерти, громадські діячі, представники МЗС України, а також ЗМІ.

Юлія Тищенко, Голова Ради Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД), у своєму вступному слові відзначила, що згідно з результатами громадського моніторингу виконання Порядку денного асоціації у січні-жовтні 2011 року, більшість пріоритетів (70 з 78), передбачених на 2011-2012 роки, сьогодні перебувають у стадії виконання. Окрім того, пріоритети, більшість з яких співпадають з пріоритетами для 2010 року, виконуються досить нерівномірно, зауважила експерт.

За словами Ю. Тищенко, з української сторони відсутня публічна інформація щодо пріоритетів ПДА на 2011-2012 роки, а також публічні плани Центральних органів влади, спрямовані на їхню реалізацію. Разом з тим, заходи, запропоновані Кабінетом Міністрів України у Розпорядженні від 29 червня 2011 р. № 612-р "Про затвердження плану першочергових заходів щодо інтеграції України до Європейського Союзу на 2011 рік" лише частково співпадають з пріоритетами ПДА на 2011-2012 роки. Зокрема це стосується сфери політичного діалогу, соціальної політики, захисту прав людини тощо.
Водночас, як підкреслила Голова Ради Українського незалежного центру політичних досліджень, невиконаними, за оцінками експертів, є 6 пріоритетів (здебільшого у сфері політичного діалогу).

Разом з тим, на сьогодні, як відзначила Ю. Тищенко, Україна має історичний шанс парафувати Угоду про асоціацію з ЄС, хоча "окремі нюанси політичного життя можуть стати на заваді".

Вероніка Мовчан, Директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), окреслила ключові тенденції виконання пріоритетів в економічній сфері. Так, зауважила експерт, "ситуація порівняно з іншими секторами є досить позитивною". Найбільшим досягненням, на думку В. Мовчан, є технічне завершення переговорів щодо створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Це є великим успіхом, оскільки "переговори проходили протягом досить нетривалого часу, зважаючи на глибину досягнутих домовленостей та велику кількість чутливих питань". Окрім того, з огляду на ту інформацію, яку було поширено урядом, українські виробники отримали важливі переваги в доступі на ринок Європейського Союзу, що є одним з 2-х найбільших торговельних партнерів України.
Щодо пріоритетів ПДА на 2011-2012 роки в економічній сфері, то, за словами В. Мовчан, вони всі знаходяться в стані виконання. Так, як відзначила експерт, поступово відбувається реформування митної служби. Прогрес у сфері технічного регулювання "не такий швидкий, як хотілося б", проте є сподівання, що створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі надасть йому нового імпульсу. Окрім того, повільними є також темпи реформування енергетичного сектору, незважаючи на приєднання України до Енергетичного співтовариства, зауважила В. Мовчан.

Уповільнилися також і переговори щодо приєднання України до європейської програми "Відкрите небо". Окрім того, залишаються питання також і у сфері державних закупівель, з огляду на положення нового законопроекту, які потенційно можуть спричинити зростання корупції, а також виключення ряду видів закупівель з його дії. Відсутніми також були кроки у напрямку реформування державної допомоги, підкреслила експерт.

Загалом, наразі Україна стоїть "на порозі нового етапу", проте "не від економіки залежить, чи перейде вона до нього".
Олександр Банчук, експерт Центру політико-правових реформ (ЦППР), охарактеризував прогрес у виконання пріоритетів ПДА у сфері політичного діалогу. Як зауважив експерт, дії та рішення влади саме тут не тільки не наближають, але й віддаляють Україну від європейських стандартів. Так, запропонований проект закону про вибори народних депутатів було розроблено без врахування рекомендацій Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ. Щодо "так званої адміністративної реформи", то зміни в законодавстві у цій сфері відбулися без врахування попередньої оцінки та рекомендацій SIGMА, що, в свою чергу, призвело до централізації виконавчої влади. У сфері протидії корупції, як наголосив О. Банчук, виникла "унікальна ситуація, коли півроку в країні не діяло жодне антикорупційне законодавство". Разом з тим, новий закон "Про засади запобігання і протидії корупції" від 7 квітня 2011 року не враховує європейських стандартів, передбачених GRECO (щонайменше 5 рекомендацій не реалізовано). Окрім того, як зауважив експерт, в рамках процесу просування конституційної реформи було створено конституційну асамблею, проте порядок її створення та спосіб призначення членів асамблеї суперечать Конституції. Також у сфері конституційного права, за словами експерта Центру політико-правових реформ, склалася "незрозуміла ситуація", коли на рік було продовжено термін повноважень парламенту.

Олександр Сушко, Науковий директор Інституту євро-атлантичного співробітництва, розповів про результати моніторингу виконання пріоритетів ПДА у сфері міграційної політики, а також реалізацію пріоритетів плану з лібералізації візового режиму з ЄС.
У дискусії також взяв участь Директор Департаменту МЗС України з питань Європейського Союзу Всеволод Ченцов. Представник МЗС відзначив складність оцінювання окремих "функціональних пріоритетів" ПДА, які передбачають реформу сектору, що є довготривалим процесом. Тому, на думку чиновника, доцільніше оцінювати реалізацію пріоритетів за принципом "виконується - не виконується". Окрім того, як підкреслив В. Ченцов, прогрес щодо виконання тих чи інших пріоритетів оцінюється не як успіх України, а як спільне досягнення України та ЄС. Звіти ж щодо оцінки виконання ПДА ухвалюються на рівні Ради з питань співробітництва Україна-ЄС, засідання якої, як зауважив представник МЗС, планується провести ще цього року. Окрім того, В. Ченцов відзначив, що наразі готується внутрішня оцінка виконання ПДА, тому результати громадського моніторингу є "досить вчасними".

Характеризуючи четвертий аналітичний звіт громадського моніторингу, Директор Департаменту МЗС України з питань Європейського Союзу підкреслив, що цей документ "порівняно з попередніми є більш збалансованим". Окрім того, оцінки прогресу щодо виконання пріоритетів ПДА у таких сферах як економіка та торгівля, діалог щодо лібералізації візового режиму, збігаються. Окремі негативні ж оцінки, на думку В. Ченцова, "пов'язані швидше з браком інформації, а не реальним станом справ". Разом з тим, як відзначив представник МЗС, оптимізація координації політики у сфері євроінтеграції є "об'єктивною необхідністю", тому це питання буде вирішене.
Категорія: Новини України | Переглядів: 534 | Додав: Женя | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar