Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Четвер
28.03.2024
13:42

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 16 » 9 листопада - Особливий день в історії Німеччини
20:01
9 листопада - Особливий день в історії Німеччини

9 листопада - особлива дата в історії Німеччини 20 століття: в 1918 році кайзер Вільгельм II зрікся трону, через 5 років був пригнічений знаменитий «пивний путч» у Мюнхені, керований Адольфом Гітлером, ще через 15 років націонал-соціалісти організували єврейські погроми, а в 1989 році впала Берлінська стіна.

Великий день 1989

У цей день в 1989 відбулося падіння Берлінської стіни і розпочато процес до возз'єднання Німеччини.

Спорудження Берлінської стіни - одного з найвідоміших символів «холодної війни» - почалося 13 серпня 1961 року. Спочатку це були дротяні загородження, які потім перетворилися в бетонну стіну заввишки до п'яти метрів з простягнутою нагорі колючим дротом і з сторожовими вежами. Призначення стіни - скоротити кількість перебіжчиків з НДР в Західний Берлін, число яких зростало з року в рік.

Довжина розділяла місто стіни була 45 кілометрів плюс 120 кілометрів навколо Західного Берліна, що відокремлювали його від решти території НДР. Зі східного боку до стіни примикала мертва зона шириною в півкілометра, де стояли будинки, зруйновані під час війни. Із західного боку люди підходили до стіни, малювали на ній карикатури і писали заклики до миру.

Все сталося несподівано увечері 9 листопада 1989 року. На черговій мляво поточної прес-конференції, присвяченій роботі ЦК СЄПН, члену політбюро Гюнтеру Шабовскі (Günter Schabowski) італійським журналістом Ріккардо Ерманом було поставлено питання про нові правила поїздок громадянами НДР в капіталістичні країни строком до 30 днів.

Шабовскі погортав свої папери і зачитав рішення: «Громадянам НДР дозволяється подавати заяви на вчинення приватних поїздок за кордон без поважних причин. Дозвіл на виїзд буде видаватися в короткий термін ». Таким чином, Шабовскі, сам того не підозрюючи, відкрив кордони НДР.

Жителі Східного Берліна моментально скористалися можливістю побувати на Заході. Тисячі людей в той же вечір кинулися до контрольно-пропускним пунктам на кордоні з Західним Берліном. Прикордонна служба НДР була не готова до настільки швидкого розвитку подій. Прикордонники опинилися в повному замішанні і незабаром відкрили пропускні пункти.

Після падіння комуністичного режиму в НДР негайно почалося руйнування стіни радісними берлінця. Незабаром більша її частина була розібрана на сувеніри. Зараз існує Музей Берлінської стіни, де розповідається, на які хитрощі йшли люди, щоб подолати її. Наприклад, одна подружня пара буквально катапультували своєї дитини через стіну.

У листопаді 2004 року, в 15 річницю падіння Берлінської стіни, в столиці Німеччини відбулася урочиста церемонія відкриття пам'ятника Берлінської стіни. Він являє собою відновлена ​​ділянка стіни завдовжки 200 метрів на місці контрольно-пропускного пункту «Чарлі» - головного переходу між західною і східною частинами Берліна. Поруч поставлені 1065 хрестів у пам'ять про людей, убитих в 1961-1989 роках при спробі втекти зі Східної Німеччини в Західну.

День застережень 1923

9 листопада 1923 пригнічений «пивний путч» (спроба державного перевороту) в Мюнхені, організований Адольфом Гітлером і його прихильниками.

Увечері 8 листопада близько 3000 людей зібралися в приміщенні «Бюргербраукеллер» (Burgerbraukeller) - величезного пивного залу в Мюнхені, щоб послухати виступ члена уряду Баварії Густава фон Кара. Разом з ним на трибуні знаходилися місцеві вищі чини - генерал Отто фон лосс, командувач збройними силами Баварії, і полковник Ханс фон Шайссеру, начальник баварської поліції.

Поки Кар виступав перед присутніми, близько 600 членів СА (штурмових загонів нацистів) непомітно оточили залу. Вони встановили на вулиці кулемети, націливши їх на вхідні двері. Лідер нацистів Адольф Гітлер, оточений своїми прихильниками, швидко пробіг у темноті між столами, став на стілець, вистрілив у стелю і в тиші прокричав: «Національна революція почалася!».

Потім він звернувся до здивованої публіки: «У залі знаходяться 600 озброєних людей. Нікому не дозволено йти. Баварське і берлінський уряди відтепер позбавлені влади. Зараз буде сформовано новий уряд. Казарми рейхсверу і поліції захоплені. Всі повинні знову піднятися на боротьбу під прапорами з свастикою! ».

Обернувшись до трибуни, Гітлер грубо наказав фон Кару, фон Лоссову і фон Шайссеру йти за ним до сусідньої кімнати. Там він оголосив їх арештованими і повідомив, що він разом з генералом Еріхом Людендорфом, героєм війни, формує новий уряд. Погрозами він добився від членів уряду домовленості, що на наступний день армія Баварії попрямує до Берліна для позбавлення влади уряду.
Гітлер збирався діяти як Муссоліні, який за рік до цього з невеликим загоном захопив Рим.

9 листопада 1923 загін, що складається приблизно з 3000 нацистів, попрямував маршем на центральну площу Мюнхена. Проте керівники Баварії в останній момент змінили свої наміри і виставили кордон з місцевих поліцейських на площі.

В результаті сутички 16 нацистів і троє поліцейських загинули. Серед поранених опинилися Гітлер і Герінг. Незабаром Гітлер, як і інші, опинився у в'язниці, отримавши мінімальний термін - 5 років. Фактично він перебував у в'язниці всього вісім місяців, за які встиг почати свій літературний опус «Mein Kampf» («Моя боротьба»).

«Пивний путч», незважаючи на його провал, прославив Гітлера. Про нього написали всі німецькі газети, його портрети помістили тижневики. Про нього заговорили. І вже в 1933 році Гітлер прийшов до влади демократичним шляхом. Його партія отримала більшість голосів на виборах до рейхстагу, що дало йому право по конституції стати канцлером, тобто главою уряду Німеччини.

День республіки 1918

І знову ж, 9 листопада, тільки вже 1918 року, в історії Німеччини відбувся крах монархії. Кайзер Вільгельм Другий зрікся трону. Рейхсканцлер Макс фон Баден (Max von Baden) пішов у відставку і доручив соціал-демократу Фрідріха Еберта (Friedrich Ebert) формування нового уряду.

Соціал-демократ Філіп Шайдеманн (Philipp Scheidemann) з вікна рейхстагу проголосив у Німеччині демократичну республіку. Намагаючись випередити події, за кілька годин до цього, комуніст Карл Лібкнехт (Karl Liebknecht) від імені революційного пролетаріату проголосив Німеччину соціалістичної республікою.

Соціалістичної Німеччина не стала, але встановлення демократичної республіки зробило величезний вплив на весь розвиток країни.

Ось такі дивні збіги трапилися в житті Німеччини в 20 столітті 9 листопада.
Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 792 | Додав: Vladislav114 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar