Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Субота
20.04.2024
12:35

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 16 » 9 листопада - Фестиваль оливок в Іспанії
20:11
9 листопада - Фестиваль оливок в Іспанії

Щоосені в іспанському місті Баена в Андалузії проходить Фестиваль оливок та оливкової олії (Las Jornadas del Olivar y el Aceite), присвячений закінченню збору врожаю в оливкових гаях, а також усього, що пов'язано з цими унікальними плодами. Він проходить щорічно, починаючи 1998 року, з 9 по 11 листопада і є найбільшим європейським фестивалем оливкового масла і оливок.

Невелике містечко Баена вважається одним зі світових лідерів по виробництву оливкової олії, яка, в свою чергу, є основою істинної андалузької кухні. Тому на фестивалі прийнято дякувати за дари земні і небесні веселощами, музикою, танцями і щедрим застіллям. Адже саме в листопаді урожай вже повністю зібраний, опрацьований, та місцеві жителі готові до приїзду тисяч туристів, щоб поділитися цим делікатесом.

Варто зазначити, що в Іспанії існують сотні різновидів оливок і маслин - від чорних до блідо-жовтих. Адже як неможливо уявити італійську кухню без знаменитого сиру Пармезан, так просто нереально уявити іспанські страви без оливи. Взагалі на частку Іспанії припадає 45% світового виробництва оливкової олії, а Баена - один з двох регіонів в Андалузії, які славляться найбільшою різноманітністю у використанні оливи, її ще називають «іспанською столицею оливок». Площа оливкових садів навколо міста становить близько 400 кв.км.

Олива - найдавніша плодова культура, мала велике поширення ще в первісному суспільстві; вже тоді люди знали про її цілющі властивості. Історія культивування оливкових дерев почалася близько 6-7 тисяч років тому, а дикі оливи існували ще з доісторичних часів. Першими оливкова олія стали робити греки, потім це «вміння» з'явилося і на інших територіях. Для торгівлі маслом і столовими оливками Стародавня Греція розвивала суднобудування. Навіть древні русичі купували до столу князів київських оливки у грецьких купців. Оливкова олія вже тоді вважалося основним джерелом молодості і краси. Гомер називав його рідким золотом, Аристотель виділив вивчення корисних властивостей оливкової олії в окрему науку, Лорка присвячував оливі вірші, Гіппократ підтвердив корисні властивості оливкової олії і створив кілька методів лікування з його використанням. І сьогодні це чарівне масло цінується більше будь-якого іншого масла в світі.

Адже крихітна оливка - це місткий посудину, наполовину наповнений добірним маслом. Друга половина - це ніжна шкірка і диво-кісточка, яка з легкістю розчиняється в кишечнику без сліду, на що здатні тільки найбільш корисні представники природного світу. Оливка з їх обмеженого числа. Її успішно пускають у справу кулінари, лікарі і парфумери. Головна особливість і цінність оливкової олії - це те, що воно містить велику кількість олеїнової кислоти, завдяки якій з організму виводиться холестерин, і сповільнюється процес старіння. Справжнє оливкова олія (першого холодного віджиму) повинно бути нерафінованою, нефільтрованим, без консервантів і барвників, не мати дефектів смаку і аромату.

І, звичайно ж, збір оливок - це цілий ритуал. Плоди в пору врожаю не переносять рук, тому під деревами розкладають відкриті мішки, по стовбурах б'ють палицями, і оливки падають прямо в мішки. Збирають їх тільки зеленими і на світанку - спека шкодить збору плодів. Споживані оливки різноманітні. На торговому рахунку європейського союзу майже двісті видів цих плодів, а оливкове масло - подібно до вина. Як і напій, воно буває елітним, рядовим і підробленим. Однак оливкова олія вередливими вина - зберігати його важче, і вік його короткий.

Тому Фестиваль оливок в Іспанії влаштовують з особливим розмахом. Увага приділяється всім областям життя, пов'язаним з цим чарівним продуктом: гастрономії, економіці, здоров'ю. У першу чергу, всі бажаючі можуть взяти участь у всіляких дегустаціях - спробувати місцеві вишукані страви, дізнатися національні рецепти страв з оливками, і що з них готують.

Також гості фестивалю можуть познайомитися з умовами вирощування та обробки оливок, своїми очима побачити процес холодного віджиму оливкового масла і, звичайно, продегустувати його найкращі сорти. Фахівці кажуть, що дегустація оливкової олії - такий же тонкий і складний процес, як і дегустація вина, а старовинні страви з маслин і оливок гідні особливого місця в сучасній кухні.

Крім того, в дні фестивалю можна відвідати різноманітні виставки та концерти, вистави та конференції, конкурси з кулінарії та тематичні лекції, захоплюючі майстер-класи від найвідоміших шеф-кухарів. Також в рамках фестивалю проходить ярмарок-аукціон, що залучає рестораторів і оптових покупців з усього світу, це наймасштабніший захід подібного типу.

Природно, все не обмежується тільки оливками та олією. Всі гості свята зможуть спробувати місцеві вина і величезна кількість страв андалузької кухні. Все дійство супроводжується танцями та музикою.

Хоча програма фестивалю трохи видозмінюється щороку, однак головна подія «оливкової» свята залишається незмінним - це Ruta de la Tapa (Дорога тапас - гарячі і холодні закуски іспанські). В іспанській мові є дієслово tapear - він перекладається як «ходити по барах, спілкуватися з друзями, пити вино і є тапас». У Ruta de la Tapa беруть участь найкращі ресторани, кафе і бари міста. У кожному закладі складають спеціальне міні-меню з трьох страв, приготованих з оливок або з використанням оливкової олії. Продегустувати їх може кожен бажаючий. Але самого наполегливого, того, хто відвідає за один вечір усі заклади, що пропонують тапас, чекає приз - 50 літрів відбірного оливкової олії та обід на двох у ресторані, який буде визнаний найкращим «оливковою» місцем на цьому фестивалі.

Ще одне цікаве місце в Баене, пов'язане в оливками, - це Музей Оливи (Museo del Olivo), розташований в центрі міста. Його також варто відвідати, щоб мати повне уявлення про те, як вирощують і обробляють оливки та долучитися до багатої історії оливковою культури.

Фестиваль оливок в Іспанії - це не тільки яскраве і святкове дійство, тут намагаються висвітлити всі сторони можливого використання оливок та оливкової олії, а також нагадати, яке значення ця рослина має для всього світу в цілому і для кожної людини окремо. В Іспанії не втомлюються говорити, що досить з'їдати дюжину оливок перед трапезою, і тоді інфаркт та інсульт не загрожують. До того ж гарячі іспанці впевнені, що оливки - рослинні устриці: з їхньою допомогою любовний запал не згасає, а розгоряється яскравим полум'ям.
Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 664 | Додав: Vladislav114 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar