Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Четвер
25.04.2024
00:40

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Березень » 10 » 9 березня виповнюється 201 рік з дня народження Тараса Григоровича Шевченко
21:34
9 березня виповнюється 201 рік з дня народження Тараса Григоровича Шевченко

Величезним є значення творчості Шевченка в історії української літературної мови, яку він розвинув і утвердив, як національну, літературну мову.
Мистецька спадщина Шевченка в основному зберігається в Києві музеї Т.Г.Шевченка.


Політичні, філософські, естетичні та літературно-критичні погляди Шевченка, його творчий метод розвивалися під впливом визвольного руху в Росії, у тісному зв’язку з діяльністю декабристів і російських революціонерів демократів. Шевченко поставив у літературі кардинальні питання суспільного життя, зробив її знаряддям виховання класової і національної свідомості народних мас, закликав їх до революційного повалення самодержавно-кріпосницького ладу. Творчість Шевченка виходить далеко за рамки національної проблематики, вона сповнена співчуттям до всіх слов’ян, до пригноблених народів Росії, до всього людства. Шевченко рішуче викривав націоналістичний псевдопатріотизм і показне народолюбство українського ліберального панства.


Постать Шевченка і образи його подій знайшли відображення у творчості багатьох художників і скульпторів: І.Репіна, І.Крамського, О.Сластіона, В.Касіяна, М.Манізера. Музичні твори на його сюжети створили: М.Лисенко, М.Аркас, Я.Степовий, К.Стеценко, П.Ніщинський, С.Людксвич, М.Вириківський, Г.Майборода; російські композитори – М.Мусорський, П.Чайковський, С.Рахманінов та інші.


Образ Шевченка його життя і творчість широко відображено у творах радянських письменників СРСР. За віршами й поемами Шевченка написано вокальні, симфонічні і оперні твори. Багато творів поета інсценізовано і екранізовано.
Державних масштабів набуло всенародне вшанування пам’яті поета. У 1918 році В.І.Ленін підписав декрет про спорудження пам’ятників революційним діячам, серед них - Т.Шевченкові. Широко відзначалися ювілеї поета 1939 і 1961 року. В 1964 у світовому масштабі відзначено 150-річчя з дня народження Шевченка. В дні ювілею в Києві відбувся Міжнародний форум діячів культури.


Вивченням спадщини Шевченка займалась і займається плеяда дослідників на Україні, а також за кордоном. Значний внесок у дослідження творчості Шевченка належить І.Франку. В радянський час шевченкознавство виділилось у самостійну галузь суспільної науки. В 1926 році створено інститут Тараса Шевченка у Харкові з філіалом у Києві. В 1936 році в складі АН УРСР створено Інститут літератури імені Тараса Григоровича Шевченка в Києві. Музеї Шевченка є в Києві, Каневі, селі Шевченковому, Санкт-Петербурзі.
і, Орську та інших містах і селах СНД, а також у місті Палермо в Канаді.
Пам’ятники Шевченка споруджено в Москві, Києві, Харкові, Каневі, Ашхабаді, а також у Канаді, США, Франції, в Аргентині.
За кращі твори літератури й мистецтва встановлено щорічні Державні премії імені Тараса Григоровича Шевченка. Щороку відбувається літературно-мистецьке свято "В сім’ї вольній, новій”.

Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 916 | Додав: IrinaYurievna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar