Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Вівторок
16.04.2024
09:07

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 15 » 6 листопада - День блаженного Нуно в Португалії
19:16
6 листопада - День блаженного Нуно в Португалії

День прославлення блаженного Нуно (Feast of Blessed Nuno) святкується дуже широко, оскільки це ім'я дуже шановане в Португалії впродовж багатьох століть.

Колись він мав мирське ім'я - Алварес Перейра (Nuño Álvares Pereira, 1360-1431) - і був блискучим португальським генералом, який відіграв вирішальну роль у вирішенні смути в кінці 14 століття і затвердження незалежності Португалії від Кастилії. Ще за життя він отримав прізвисько «Святий коннетабль».

Алварес Перейра народився 24 червня 1360 в селі Сернаші в центральній Португалії, поблизу Лісабона, і був незаконнонародженим сином Алвару Гонсалвес Перейри, настоятеля ордена госпітальєрів. У віці 13 років вступив в кавалерійську армаду, охороняв Дона Жуана, магістра Авісского ордена і подружився з ним, а коли магістр став претендувати на трон, одним з перших підтримав його і не раз доводив свою відданість.

Одна з найбільш відомих історій про сміливість і військової кмітливості Алвареса Перейри така. Під час знаменитої блокади кастільцями Лісабона командувач португальськими військами Перейра одного разу виявили 250 ворожих солдатів, які прямували до берега в човнах. Він зібрав 60 воїнів і попрямував їм назустріч. Він сам разом з кількома лицарями атакував противника, але інші, охоплені страхом, залишалися позаду.

Кінь сміливця була поранена і впала йому на ногу, притиснувши вершника, який опинився в пастці. Побачивши португальського командувача в такій позиції, кастільци надихнулися і зробили сильну контратаку. Але коли збентежені португальські воїни побачили, що їх ватажок і в цьому скрутному становищі продовжує атакувати кастильцев з землі, вони переповнились відвагою і стали люто битися. Хоча число ворогів було переважаючим в чотири рази, португальці звернули їх до втечі і знищили майже всіх.

За свою відвагу і вірність він отримав чимало титулів і регалій від Дона Жуана, який став королем Португалії. Однак, після смерті дружини Перейра залишає світське життя і йде у чернецтво, заснувавши монастир Божої матері Кармской в Лісабоні і прийнявши ім'я Нуно Святої Марії (Nuno de Santa Maria). Там він і жив до самої своєї смерті.

Колишній коннетабль прославився лагідністю, ретельністю у молитвах і покута і вражаючою відданістю Богоматері. Нуно став настільки ж великим ченцем, наскільки він був великим воїном. В його монастирі був священик, який до вступу в орден служив солдатом під командуванням Нуно. Коли цей священик проходив мимо, Нуно завжди на знак вшанування цілував краєчок його одягу.

В останній рік життя Нуно король Жуан I прийшов до нього відвідати і обійняти його востаннє. Король плакав, оскільки вважав Нуно своїм найближчим другом, який вивів його на трон і заснував королівський дім Авішая.

Алварес Перейра помер мирно в монастирі Карму в Лісабоні 1 квітня 1431. Коли він відчув, що прийшов останній час, то попросив прочитати «Страсті Господні» з Євангелія від Іоанна. Він помер на словах «Ecce Mater Tua» (Се, мати твоя!), Вимовлених Господом на хресті.

Нуно прославився своїм поклонінням Богоматері, до поширення культу якої в Португалії він доклав чимало зусиль. Нуно вшановується португальцями і як святий з 15 століття, і як один з найуспішніших португальських генералів в історії. Правда, Римом Нуно був канонізований лише в 1918 році.
Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 603 | Додав: Vladislav114 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar