Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Субота
20.04.2024
10:57

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 6 » 6 березня - Карнавал у Нідерландах
13:45
6 березня - Карнавал у Нідерландах

На католицькому півдні країни, в нідерландських провінціях Браманте і Лімбург, взимку проводиться традиційний карнавал. Проходить він між днем святої Епіфанії (6 січня) і «жирним вівторком» - Марді-гра, аналогом російської масниці. Починається карнавал, як правило, в лютому або на початку березня, за 40 днів до Великодня, зазвичай у неділю.

Дні карнавалу передують Великого посту. Традиція карнавалу дуже стара, і пов'язана вона з простою ідеєю: перед Великим постом треба всмак наїстися, напитися і нагулятися. Мабуть, довгий пост легше перенести, якщо починається він з позитивних емоцій.

Карнавал - це пора безтурботного і нестримного веселощів, пора гучних парадів одягнених в карнавальні костюми городян, гігантських ляльок, химерних споруд на колесах, що веселяться на вулицях і в кафе і ресторанах людей, незвичайних закликів і пісень на місцевих діалектах.

Найяскравіші і галасливі карнавальні ходи проходять в Маастріхті, столиці Лімбург. Вважається, що це найбільш яскравий і галасливий карнавал в Нідерландах, і саме там вміють веселитися по-справжньому, без «чорних» безумств, оскільки охороняє карнавальна буйство величезна лялька поліцейського.

Не поступається йому за пишністю і карнавал у столиці Брабанта Ден Босе. Це місто навіть часто називають головним карнавальним містом Нідерландів. У Ден Босе, який на час карнавалу здавна перейменовується в Утелдонк (за традицією в ці дні всі комуни в Нідерландах змінюються назвами), більше 150 карнавальних товариств і в цьому святі щорічно беруть участь 200 тисяч чоловік.

У цей же час проводиться і Амстердамський карнавал. Свято супроводжується уявленнями, костюмованими шоу, піснями, танцями і народними гуляннями. Багато хто готовий на будь-які крайнощі, але більшість обмежується участю у параді та танцях.

Карнавали проходять і в інших містах. У кожному він має свою специфіку, і жителі кожного міста, звичайно, вважають свій карнавал самим веселим, добрим і незвичайним. Скрізь під час ходи та супроводжуючих карнавал виступів за допомогою сатири та гумору звертається увага на наявні в містах проблеми. Особливо активно це відбувається в місті Рурмонде на півночі Лімбург. Під час карнавалу там прийнято лаяти всі існуючі влади, і саме свято має дещо анархістський характер, хоча і там до ексцесів справа не доходить.

Порядок дотримується в усіх містах, і веселощі ніколи не затьмарюється хуліганськими витівками. У північно-східному Брабанте, наприклад, в місті Венло на кордоні з Німеччиною здавна повелося до і під час карнавалу "понарошку" святкувати «селянські весілля». Молодята їдуть під час карнавальних ходів в каретах, на возах з сіном або в інших екіпажах і вітають тих, що зібралися на вулиці людей. Місто Берген-оп-Зом, який називають іноді голландської «столицею масниці», у дні карнавалу отримує нову назву - Краббенхат (Краб діра - в уяві голландців це моторошна провінція в шельфі Північного моря, де раніше водилося безліч крабів). Обов'язковою деталлю костюма будь-якого учасника карнавалу є стара штора або, на худий кінець, червону хустку. Деякі бергенци шиють собі цілий наряд із старих фіранок. Веселощі веселощами, а витрачатися на обновки не варто, думає практичний голландець. Протягом кількох днів у місті не замовкає веселощі і музика: десятки оркестрів з усієї країни змагаються за звання кращого, який буде удостоєний 40-літрової бочки пива.

У всіх містах під час карнавалу містом фактично править не бургомістр, а принцеса і принц карнавалу, яким градоначальник публічно передає символічні ключі від міста. У ці дні немає іншої влади, державної чи громадської, а все підпорядковано негласного законом галасливого і веселого Карнавалу.

Карнавальна хода проходить під звуки музики і гуркіт барабанів. Під час карнавальної ходи вулицями міста рухаються численні вигадливо оформлені і розцяцьковані машини, екіпажі, платформи, вози, столи і всілякі інші поставлені на колеса предмети. Поряд йдуть ряджені, що зображують блазнів, героїв казок і легенд, кіносеріалів, анекдотів, а також, обов'язково з гумором, - відомих людей міста, політиків і просто невідомих істот. Вони несуть різнокольорові прапори і вимпели. У ході неодмінно беруть участь зроблені спеціально для карнавалу величезні ляльки в середньовічних і інших нарядах. Карнавальщікі вбираються в самі немислимі костюми і такий маскарад - невід'ємний атрибут свята. Карнавальні маски і костюми повинні відлякати злих духів на цілий рік.

Працівники Служби Охорони здоров'я Нідерландів подбали про те, щоб під час Карнавалу, а також за тиждень до початку святкувань, карнавальщікі могли безкоштовно отримувати презервативи. Вид сміливо оголених танцівниць, в скаженому ритмі самби Болюче усіма своїми принадами, справляє на чоловіків просто нокаутуючий враження і еротичний тонус на час Карнавалу різко підскакує. Гіркий досвід попередніх років говорить про те, що після святкування Карнавалу стрімко частішали випадки венеричних захворювань, в тому числі і СНІДу.

Апогей свята - лялькове (з фігурами казкових персонажів до 10 м заввишки) хода по центральній вулиці міста. Кожна лялька показує свій номер під акомпанемент своєї команди. Над їх підготовкою з літа працюють карнавальні клуби. Мета - перемога в конкурсі. Сьогодні такі фігури - складні технічні пристрої з комп'ютерним управлінням, які служать всього один день. Ще раз може з'явитися перед публікою тільки лялька-переможець.

Карнавал - це не тільки святкова хода, але й виступи артистів, театральні вистави, народні гуляння на вулицях, веселощі в кафе і ресторанах, де традиційно вживається велика кількість місцевих сортів пива та інших напоїв. У ці дні бари переповнені, а магазини закриті.

Традиційно карнавальна веселощі для голландців закінчується опівночі останнього дня карнавалу поїданням страв з оселедця. Але в кожному місті існують і свої власні традиції. Так, в Маастріхті встановлюється «Маусвайф» - постать Маастрихтської домогосподарки, що йде на ринок за овочами, головного символу карнавалу. Опівночі відбувається кульмінація карнавалу - повалення «Маусвайф». Після виконання маастрихтського гімну і карнавальної пісні Принц скидає «Маусвайф» і карнавал закінчено, але не забутий. У місті багато незвичайних пам'ятників (таких, наприклад, як Дух Маастрихта - і карнавал, звичайно, кращий приклад маастрихтського духу «в дії»). Є і карнавальний монумент: він зображує карнавальну команду, що грає на музичних інструментах і одягнену у карнавальні костюми.

У Бергені кінець карнавалу проходить по-своєму - о 23.45 з жердини на центральній площі падає символічне опудало ворони - карнавал закінчено: кабачки закриваються, місто вщухає. Тільки купи порожніх банок і пляшок, карнавальних стрічок і серпантину покривають асфальт

Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 635 | Додав: Vladislav114 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar