Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Четвер
18.04.2024
15:24

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 23 » 5 лютого - Апокріес - масниця в Греції
18:56
5 лютого - Апокріес - масниця в Греції

Щороку в лютому в Греції проходить тритижневий карнавал - Грецька масниця! Свою назву - «апокріес» - свято бере від назви сезону, в який у селян закінчувалося м'ясо: «апо креас» - «без м'яса».

Апокріес - це традиція грецької глибинки. Традиційно народні карнавали проводять в різних районах Греції, де збереглися або були відновлені давні традиції вбиратися. Так, наприклад, у містах Патра, Ксанті, Серрес, Науса, Гревена, Фіви, на острові Хіос все здригається від карнавальних ходів і гулянь. У цих районах зуміли зберегти місцеві звичаї та обряди. У Спарті, Ханти, Кефалінії та інших містах проводиться парад колісниць і ходи в карнавальних костюмах.

Кульмінацією Апокріеса є четвер - «Цікнопемті» - день, коли греки виходять ряджений на вулиці міст і бурхливо розважаються. В цей день традиційно наїдаються смаженим м'ясом перед Великим постом і кажуть: «Прощай м'ясо!». «Цікнізо» в перекладі означає «смажити м'ясо на вогні».

У багатьох селах Греції, особливо на Пелопоннесі, існував звичай у перший тиждень «апокріес» різати свиню. На грудної частини видряпували хрест і запалювалися три вугілля з ладаном. Потім, поїдаючи смажену свинину, усі бажали один одному довгих років життя. Діти їли варену свинячу печінку, святкуючи, таким чином, Масляну.

У дні «апокріес» воскрешались різні забобони та прикмети, виспівували веселі і часом непристойні пісні, влаштовувалися театралізовані вистави, всюди панував бенкет і кутеж. Ці свята допомагали народу забути про відмінності в суспільному становищі, надавалася можливість щирого вираження почуттів і бажань. Та й можливість просто порадіти життю.

В наші дні карнавал схожий на всі інші карнавали. Люди виходять на вулицю з хлопавками, серпантином, в масках. Діти та молодь одягнені в різні костюми, які продають і дають напрокат на кожному розі. А в старі часи, коли люди ще не подорожували так багато і так далеко і жили кожен у своїй селі, святкування носили більш народний характер. У ці дні чоловіки переодягалися в жінок, а жінки - у чоловіків. Діти палили великі багаття на дорогах. Ряджені обходили всі квартали міста, танцюючи і тримаючись за руки.

Закінчується «апокріес» у Чистий понеділок, в день початку Великого посту. Традиція вбиратися в період Апокріес - давня, пов'язана ще з язичництвом. Тому християнство не вітає карнавалу.
Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 588 | Додав: Vladislav114 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar