Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
П`ятниця
19.04.2024
06:34

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 13 » 5 листопада - День Гая Фокса
18:50
5 листопада - День Гая Фокса

5 листопада 1605 зловмисниками було сплановано змова проти короля Якова I і членів Парламенту.

Католики покладали великі надії на короля, вважаючи, що він скасує штрафи та обмеження, накладені на католиків при королеві Єлизаветі I, але їх надії не виправдалися. Тоді група змовників зважилася на екстрений крок, який увійшов в історію як «Порохової Змова». Роберт Кейтсбі запропонував підірвати будівлю Парламенту під час щорічної церемонії відкриття засідання Палати Лордів.

Метою передбачуваного вибуху було вбивство короля, зміна влади в країні і воцаріння на престолі короля-католика. Для здійснення підриву ними було придбано 36 бочок з порохом і складовано в підвалі під Палатою Лордів.

Але змова була несподівано зірвано. Напередодні запланованого вибуху один з учасників послав своєму другові лорду Монтігла лист, в якому він просив його не відвідувати Парламент 5 листопада. Кількома годинами пізніше лист виявилося в руках самого короля. Яків I наказав обшукати підвали Парламенту, де були виявлено 36 бочок з порохом і Гай Фокс, що мав намір з хвилини на хвилину підпалити гніт, що вів до наповненого порохом підвалу під Палатою Лордів.

Після нелюдських катувань і знущань Гай Фокс видав всі імена зловмисників. Всі змовники були публічно страчені, а Гай Фокс четвертований. Лондонці в подяку за позбавлення короля від смерті стали палити на вулицях багаття. З часом ця традиція переросла в більш грандіозна подія, і на вогнищах стали спалювати опудала Гая Фокса, символи «Порохової Змови».

Згідно з деякими джерелами, ця змова не міг здійснитися, тому що придбаний порох був сирий і старий, і підпалити його не представлялося можливим. А деякі історики навіть вважають, що «Порохової Змова» був придуманий самим королем Яковом I в цілях зміцнення своєї влади, тому що непомітно протягнути в будинок Парламенту 36 бочок з порохом було неможливо. Можливо, це було зроблено заради того, щоб Парламент ввів додаткові обмеження в правах для католиків.

В Англії на «Bonfire Night» (Ніч Костров) прийнято запрошувати гостей на святкову вечерю, де цвяхом програми є спалювання опудала Гая Фокса. Всі гості виходять на ділянку, запускають петарди, підпалюють опудало, палять багаття і мило спілкуються один з одним. Традиційно на 5 листопада готують картопляне пюре з товстими англійськими сосисками, обсмаженими на грилі, а у вугіллі запікають картоплю і їдять його з дрібкою солі.

Існує й інше страва на День Гая Фокса - курячі ніжки барбекю вприкуску з капустяно-морквяним салатом «coleslaw», заправленим майонезом, а на десерт яблука-тоффі з сиропом, з якого роблять іриски. Діти прикрашають обличчя вугіллям «для камуфляжу» і щасливо бігають навколо багаття, не підозрюючи про сьогодення призначення цього свята.
Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 604 | Додав: Vladislav114 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar