Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Четвер
25.04.2024
06:43

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 3 » 28 жовтня - День «Охі» на Кіпрі
23:54
28 жовтня - День «Охі» на Кіпрі

Історія будь-якої держави нараховує багато воєн, в яких вона або оборонялася, або вела наступальну тактику. Але війни, які припали на частку Кіпру, все-таки стоять окремо. Цьому маленького острова природою судилося стати перетинанням морських шляхів, «сполучною ланкою» між Європою, Близьким Сходом і Африкою. Це одночасно як допомагало йому, так і створювало проблеми. Кіпр став «ласим шматком» для багатьох ...

Друга світова війна не обійшла стороною цей острів теж. У 1939-му в Єгипет відправилося близько 250 добровольців з метою проходження спеціальної практики по водінню військової транспортної техніки. Фашистська Італія бажала бачити Грецію як свого союзника і розташувати на її території свій контингент, а також просила греків надати їм свободу для своїх повітряних маневрів на шляху до Радянського Союзу. Муссоліні запропонував Греції позицію нейтралітету у війні, але у відповідь почув рішуче «ні», що в перекладі на грецький звучить «охи». Це сталося 28-го жовтня 1940-го року.

Муссоліні не змусив себе довго чекати і пішов у наступ. 15-го травня 1941-го року на Кіпр була проведена атака італійськими бомбардувальниками. Першими постраждали Нікосія, сільця Неохоріо і Вавла, потім Пафос. Зрештою, випробування війни відчули на собі всі міста Кіпру.

Варто зауважити, що під час війни Кіпр ще знаходився під протекторатом Великобританії, тому кіпріоти виявлялися в одній армії разом з британцями. З Грецією Кіпр також підтримував відносини, тому що в дії було «пан-елліністичне братерство».

Кіпріоти спішно записувалися в добровольці. На війну відправлялися люди різних станів і релігійних переконань. Перед її жахами були рівні всі. На фронті виявилося біля половини всіх жителів острова. Однією з найвідоміших жінок Кіпру залишається Стелла Суліоту, льотчиця, що збила не один літак, яка згодом стала міністром юстиції республіки.

Опір кіпріотів і греків тривало близько семи місяців, і, нарешті, війська Муссоліні були повалені. Це була значна перемога над фашистами на півдні Європи. Навіть план «Барбаросса» через жорсткого опору в Греції та на Кіпрі німцям довелося відкласти майже на два місяці.

У 1942 році в ефірі радіо Радянського Союзу прозвучали такі слова: «... проти переважаючих сил противника ви вийшли переможцями. Не могло бути інакше, тому що ви - греки. Ми, росіяни, завдяки вашій самовідданості, виграли час для оборони ».

У данину пам'яті про рішучу відсіч фашистським військам, 28 жовтня є одночасно святом як для Кіпру, так і для самої Греції. У цей день влаштовуються військові паради, народні гуляння і демонстрації.
Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 506 | Додав: Tanechka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar