Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
П`ятниця
26.04.2024
06:22

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Лютий » 27 » 28 лютого - День народного епосу «Калевала»
14:34
28 лютого - День народного епосу «Калевала»

Подаймо один одному руки,
Пальці з пальцями сплетемо.
Ти - слівце, я - друге -
Голосам знайдемо співзвуччя ...
«Роду нашого наспіви», переклад Е. Кіуру

Одним з найулюбленіших фінами свят є 28 лютого - День народного епосу «Калевали». Свято народного карело-фінського епосу і фінської культури. Епос «Калевала» - твір великого народу, зібраний і опублікований в 1835 році фінським літературним діячем, вченим і поетом, лікарем по основній професії, Еліасом Леннротом (Elias Lönnrot, 1802-1884), сягає своїм корінням в глибину століть і навіть тисячоліть. Міфи, що лежать в основі «Калевали», склалися ще в II-I тисячоліттях до н.е.

Головний герой «Калевали» - старий поет Вяйнямейнен (Väinämöinen) - герой, який створює магією або видобувний хитрістю човен, рибальську мережу, музичний інструмент кантеле та інші речі, а в інших рунах він створює світове дерево - запорука благополуччя світобудови, видобуває в інших світах мудрість для людей, бере участь у засівання перший ріллі.

Поет Вяйнямейнен

Фінський і карельська народи, пишаючись леннротовской «Калевалою», сприймають її як національне надбання, але кожен народ по-своєму. Для фінів - це національний епос, який виконав своєї головної ролі: пробудження національної самосвідомості, формування нації. Фінляндія в 1917 році стала суверенною державою. І коли виникала небезпека втрати цієї суверенності у двох війнах з Радянським Союзом, «Калевала» знову підтримувала національний дух славним минулим.

Фіни довірливі і наївні як діти. Незважаючи на емоційність, вміють мовчати, коли всередині вирує полум'я. Ці народні риси є продовженням того епічного характеру, яким, наприклад, відрізнявся коваль Ілмарінен. Коли принесла стільки бід дітям Калев редкозубая стара Лоухи відчула, що «їй нещастя загрожує», вона обернулася голубком і з'явилася до коваля з доброю звісткою, і той повірив воркування.

Кожен рік проходить «Калевальскій карнавал», у формі вуличного свята-карнавалу. Побувавши на стилізованому Калевальскій карнавалі, кожен може долучитися до культури фінів, глибше зрозуміти її особливості і традиції. Кожен гість отримує рідкісну можливість зробити символічну подорож разом з Калевальскій героями в саму дивну і чарівну пору - пору білих ночей. Це дозволяє подолати мовні, національні і політичні бар'єри, створити єдиний культурний простір під егідою творчості і «Калевали».

У Дні «Калевали» проводять багато літературні, художні, творчі свята.

Пішли ті люди, які співали старі руни. Не всі нові руни, на жаль, співзвучні епосу. Але ж це, здається, тільки початок часу, про який сказав, відпливаючи, Вяйнямейнен: «Чекати, шукати мене тут будуть ...»

Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 576 | Додав: Vladislav114 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar