Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Четвер
25.04.2024
16:47

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 23 » 20 лютого - Масниця - початок сирного тижня
19:44
20 лютого - Масниця - початок сирного тижня

Масниця - стародавнє слов'янське свято з численними звичаями, через століття дійшов до наших днів.

Масляна, що відкриває сирну тиждень - це веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи. Навіть млинці, неодмінний атрибут масниці, мали ритуальне значення: круглі, рум'яні, гарячі, вони являли собою символ сонця, яке все яскравіше розгоралося, подовжуючи дні.

Можливо, млинці були і частиною поминального обряду, оскільки суботи перед масницею шанувалася як «батьківський день» - слов'яни поклонялися душам покійних предків.

Проходили століття, мінялася життя, з прийняттям на Русі християнства з'явилися нові, церковні свята, але широка Масляна продовжувала жити. Її зустрічали і проводжали з тією ж нестримної заповзятістю, що і в язичницькі часи.

До речі, у свій час цар Олексій Михайлович самими суворими заходами намагався втихомирити своїх молодецьких підданих. Воєводи розсилали по градам і весям царські укази, то забороняючи приватне винокуріння, то вимагаючи, щоб росіяни в азартні ігри не грали, кулачних боїв не проводили. Але ні грізні царські укази, ні настанови патріарха не в силах були справитися з б'є через край веселощами.

На кожен день масляного тижня існували певні обряди. В понеділок - зустріч Масляної, у вівторок - загравання. На ласуни, тобто в середу масляного тижня, тещі запрошували на млинці зятів з дружинами. Особливо цей звичай дотримувався щодо молодих, недавно одружилися. Напевно звідси і пішов вислів «до тещі на млинці».

У широкий четвер відбувалися самі людні санні катання. У п'ятницю - вечірки тещ - зяті звали тещу на частування. Субота відводилася посиденьки зовиці. Неділя називалося «Прощена неділя» або «прощеним днем». В цей день всі відвідували родичів, друзів і знайомих, обмінювалися поцілунками, поклонами та просили вибачення один у одного, якщо образили словами або вчинками.
Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 559 | Додав: Vladislav114 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar