Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Субота
20.04.2024
09:03

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Січень » 31 » 1 лютого - День святої Бригіти в Ірландії
19:17
1 лютого - День святої Бригіти в Ірландії

Свята Бригіта (St. Brigit, бл. 450 - 1 лютого 528) - одна з трьох найбільш шанованих святих Ірландії, до яких також відносять святого Патріка і святого Колумба Кіллі. У найбільш популярному переказі говориться про те, що свята Бригіта була акушеркою у Діви Марії.

Вважалося, що напередодні свого свята свята Бригіта подорожує по країні, благословляючи людей і їх оселі. Як символ того, що в цьому будинку їй раді і з нетерпінням чекають її відвідин, на підвіконня викладали пиріг або шматки хліба з маслом. (У деяких районах Ірландії спеціально до цього дня пекли хліб у формі хреста). Поруч клали декілька колосків для її улюбленої білої корови.

Як би бідний не був будинок, але будь-яка господиня завжди намагалася приготувати святкову вечерю або хоча б одне святкове блюдо. Традиційним частуванням були яблучні пироги, пиріжки з маком, оладки, пшеничні або ячмінні коржі, гарбузові і соняшникове насіння. Обов'язково на стіл подавалася масло (воно спеціально збивалося вранці). На честь святої, яка прославилася своєю щедрістю, і щоб забезпечити багатство і добробут у наступному році, більш заможні господарі пригощали маслом і молоком своїх менш щасливих сусідів. Іноді по такому нагоди різали вівцю і роздавали м'ясо друзям і просто нужденним.

Яблучний пиріг пекли навіть у найбідніших родинах (Фото: Ute Schwendt, Shutterstock)

Розповідають, що одного разу свята Бригіта відвідала вмираючого правителя-язичника і охрестила його хрестом, сплетеним тут же з тростини. Звідси пішов звичай в день святої БРИГІТА плести очеретяні або очеретяні хрести для захисту будинку протягом усього наступного року. Хрести, сплетені в цей день, прикріплюються над дверима замість торішніх, які господарі знімають і зберігають у домі.

У свято святої БРИГІТА були заборонені будь-які дії, пов'язані з обертанням колеса. До цих пір в Ірландії дітям у цей день не дають кататися на велосипедах!

У цей день можна всюди побачити носові хустки, розвішані на білизняних мотузках. Це робиться для того, щоб забезпечити здоров'я всіх членів сім'ї на весь наступний рік. Раніше розвішували смужки тканини або стрічки (вони називалися мантіями БРИГІТА). Вважалося, що якщо святая торкнеться їх, то вони придбають цілющі властивості.

За старих часів ряджені ходили від хати до хати і носили з собою солом'яну ляльку. Вона називалася Брідег (Brideog). А ті, що її хлопці (Biddie Boys) співали і танцювали, а господарі дякували їх цукерками, пирогами і грошима

Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 623 | Додав: Vladislav114 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar