Як завжди, в третій четвер листопада, рівно опівночі, на французьку землю приходить свято «Нового божоле» — молодого вина, виготовленого в невеликому регіоні на північ від Ліона.
Свято «Божоле нуво» (Beaujolais Nouveau) з'явилося у Франції в середині 20 століття і мало під собою чисто комерційну основу. В принципі вино з винограду сорту «гаме», який традиційно вирощують в Божоле, помітно поступається за якістю продукції винарів Бургундії і Бордо.
Деякі французькі монархи навіть іменували божоле «огидним пійлом» і категорично забороняли подавати його до свого столу. Як правило, Божоле не пристосоване до довгого зберігання, зате дозріває швидше, ніж бордо або бургундські вина, і саме у молодому віці відрізняється досить багатим смаковим і ароматичним букетом.
Розміркувавши, винарі Божоле вирішили обернути недоліки свого продукту на благо і проголосили третій четвер листопада святом вина нового урожаю. Цей рекламно-маркетинговий хід обернувся безпрецедентним успіхом, і тепер день появи у продажу «Божоле нуво» наголошується вже не лише у Франції, але і в багатьох інших країнах світу.
Поступово свято обросло своїми традиціями. Третій четвер листопада став «вдень винаря», вдень, коли гуляє вся країна і коли з'являється можливість оцінити наскільки вдалий урожай був в нинішньому році. Крім того, це ще і популярна і модна традиція, яку придумали жителі самої виноробницької країни в світі.
Як завжди, старт святкуванню дають винарі з містечка Божо. Тримаючи в руках засвічені факели з виноградної лози, вони урочистим ходом виходять на міську площу, де вже встановлені бочки з молодим вином. Рівно опівночі вибиваються затички, і хмільні струмені «Божоле нуво» починають чергові щорічні мандри по Франції і всьому світу.
За декілька днів до третього четверга листопада, з невеликих сіл і міст регіону Божоле, мільйони пляшок молодого вина починають свою дорогу з Франції по країнах і континентах, де його вже з нетерпінням чекають в магазинах і кафе, ресторанах і клубах.
Для їх власників провести у себе свято молодого вина — справу честі! Між виробниками навіть відбувається змагання, хто першим доставить своє вино в ту або іншу частину світу. Використовується все: мотоцикли, вантажівки, вертольоти, літаки Конкорд, рикші. Майже неможливо пояснити причини божевільної популярності цього свята в світі. У цьому є щось містичне...
Незалежно від часового поясу дегустація Beaujolais нового урожаю починається в третій четвер кожного листопада. Божоле нуво — це цілий ритуал, велике язичеське і народне свято.
|