Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
Субота
27.04.2024
03:34

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Листопад » 17 » 18 листопада 2010 року - Свято «Нового божоле» у Франції
06:58
18 листопада 2010 року - Свято «Нового божоле» у Франції

Як завжди, в третій четвер листопада, рівно опівночі, на французьку землю приходить свято «Нового божоле» — молодого вина, виготовленого в невеликому регіоні на північ від Ліона.

Свято «Божоле нуво» (Beaujolais Nouveau) з'явилося у Франції в середині 20 століття і мало під собою чисто комерційну основу. В принципі вино з винограду сорту «гаме», який традиційно вирощують в Божоле, помітно поступається за якістю продукції винарів Бургундії і Бордо.

Деякі французькі монархи навіть іменували божоле «огидним пійлом» і категорично забороняли подавати його до свого столу. Як правило, Божоле не пристосоване до довгого зберігання, зате дозріває швидше, ніж бордо або бургундські вина, і саме у молодому віці відрізняється досить багатим смаковим і ароматичним букетом.

Розміркувавши, винарі Божоле вирішили обернути недоліки свого продукту на благо і проголосили третій четвер листопада святом вина нового урожаю. Цей рекламно-маркетинговий хід обернувся безпрецедентним успіхом, і тепер день появи у продажу «Божоле нуво» наголошується вже не лише у Франції, але і в багатьох інших країнах світу.

Поступово свято обросло своїми традиціями. Третій четвер листопада став «вдень винаря», вдень, коли гуляє вся країна і коли з'являється можливість оцінити наскільки вдалий урожай був в нинішньому році. Крім того, це ще і популярна і модна традиція, яку придумали жителі самої виноробницької країни в світі.

Як завжди, старт святкуванню дають винарі з містечка Божо. Тримаючи в руках засвічені факели з виноградної лози, вони урочистим ходом виходять на міську площу, де вже встановлені бочки з молодим вином. Рівно опівночі вибиваються затички, і хмільні струмені «Божоле нуво» починають чергові щорічні мандри по Франції і всьому світу.

За декілька днів до третього четверга листопада, з невеликих сіл і міст регіону Божоле, мільйони пляшок молодого вина починають свою дорогу з Франції по країнах і континентах, де його вже з нетерпінням чекають в магазинах і кафе, ресторанах і клубах.

Для їх власників провести у себе свято молодого вина — справу честі! Між виробниками навіть відбувається змагання, хто першим доставить своє вино в ту або іншу частину світу. Використовується все: мотоцикли, вантажівки, вертольоти, літаки Конкорд, рикші. Майже неможливо пояснити причини божевільної популярності цього свята в світі. У цьому є щось містичне...

Незалежно від часового поясу дегустація Beaujolais нового урожаю починається в третій четвер кожного листопада. Божоле нуво — це цілий ритуал, велике язичеське і народне свято.

Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 551 | Додав: IrinaYurievna | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar