Ви увійшли як Гость
Група "Гості"Вітаю Вас Гость
П`ятниця
19.04.2024
20:56

Євроклуб "Euroworld" КЗШ №114   

Наш час
Погода в Європі

Меню сайту
Категорії розділу
Святкуємо та відзначаємо події разом! [290]
Новини ЕС [51]
Новини України [73]
Новини нашого Євроклуба [164]
Наші газети [25]
Форма входу
Пошук
Карта світу
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наші досягнення
Фоторепортаж
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Лютий » 14 » 14 лютого - Трифон Зарезан - свято виноградарів
19:15
14 лютого - Трифон Зарезан - свято виноградарів

Своїм корінням свято сягає в античні часи, коли болгарські землі заселяли племена фракійців, над усіх богів почитали Діоніса - бога вина і виноградних лоз. Ті, що прийшли в VII столітті в північно-східну частину Балканського півострова предки сучасних болгар перейняли фракійські традиції виноробства і виноградарства. На язичницькі традиції в народній свідомості наклався згодом свято виноградарів.

Це свято на честь християнського священика Трифона, якого стратили в Нікеї у 250 році. Згідно з легендою, в день страти на всі виноградники країни напали комахи і виноградарі закликали святого Трифона захистити їх.

За традицією в цей день підрізали лози, щоб отримати восени великий урожай, тому святого Трифона в Болгарії і називають зарізаний (Підтятий). Зараз День святого Трифона святкують не тільки виноградарі, але і садівники, городники і власники винних таверн.

14 лютого болгарські господині встають зі сходом сонця. Вони гасять і обсмажують на сачаке (неглибокої мідної сковороді) курку, начинену рисом, і наливають в спеціальний посуд дерев'яний - букліцу - домашнє вино. Складають всі разом з домашнім хлібом в нову сумку з вовни, і господар будинку, перекинувши сумку через плече, відправляється на виноградники, де вже збираються всі інші чоловіки села. З цього моменту починається святкування.

Після Трифона приходить весна, і у виноградарів вже не буде можливості так відпочити і зібратися у веселій компанії. Тому протягом трьох днів у болгарських селищах стоїть дим коромислом, йде гучне гуляння. На винограднику чоловіки осіняють себе хрестом, кожен з них бере садовий ніж і відрізає три гілки від трьох великих виноградних лоз. Потім, знову перехрестившись, вони виливають принесене із собою вино на лози. Після цього починаються вибори короля виноградників. Королю покладають на голову вінець з виноградних лоз, через плече перекидають виноградну гірлянду. Він сидить на возі, яку тягнуть самі виноградарі.

Добравшись до села, ця процесія ходить по вулицях, зупиняючись перед кожним будинком. Господині виносять вино в білому посудині і пропонують надпити спочатку королю, а потім усім учасникам процесії. Залишки вина король вихлюпує через плече під загальні крики: «Нехай наш врожай буде багатим! Нехай наш будинок буде повною чашею! »Король відповідає:" Амінь ".

Процесія доходить до будинку короля виноградників, де він, переодягнувшись і залишивши вінок і гірлянду, вмощується на чолі пишно накритого столу, за який запрошуються всі жителі села. Короля обирають із заможних, щоб він зміг нагодувати всіх в окрузі. Вино в цей день ллється рікою: за повір'ям, нове вино буде таким же, як те, що подавалося до столу на Трифона Зарізана.

На другий день свята подають більше легку їжу й у великій кількості - компоти і розсіл, щоб чоловіки могли прийти до тями після випитого напередодні. Наступні два дні шанують як дають захист від вовків. Весь цей час жінки не ріжуть ножицями, щоб не дати вовчої пащі відкритися, не в'яжуть, не шиють. Вони печуть обрядовий хліб і шматочки його кладуть в корм для худоби, щоб захистити від хижаків худобу і людей.

Останнім часом, слідуючи за змінами в церковному календарі, Свято Трифона Зарізана стали відзначати 1 лютого. У багатьох областях, однак, свято продовжують відзначати 14 лютого.

Категорія: Святкуємо та відзначаємо події разом! | Переглядів: 700 | Додав: Vladislav114 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar